28 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Възстановяват средновековната крепост „Дъбилин“ в Ямбол

Започна възстановяването на средновековната крепост „Дъбилин“ в Ямбол. Идеята е мястото да се превърне в атрактивен туристически обект.

Реставрирана ще бъде и кръглата кула на крепостта, по проект на архитект Милена Каменова, дарен на Общината.

Десетилетия наред крепостната стена беше обрасла с растителност и засипана с боклуци. Облагородяването на района започна преди две години, а впоследствие беше монтирано и осветление.

Крепостната стена „Дъбилин“ е обявена за паметник от национално значение, припомня пред БНР директорът на Регионалния исторически музей в Ямбол Стефан Бакърджиев. Предполага се, че крепостта е построена във втората половина на X век. Тя е със значителни размери, приблизително около 46 декара, има издължена форма с вход от изток. Била е от изключителна важност за Византия и България, тъй като се е намирала на важен кръстопът, свързващ Константинопол и Адрианопол с българската столица Търновград.

Related Articles

Монтират зарядни станции за електромобили в Габрово

Община Габрово подписа договор с дружеството „ФИНЕС – 2“ ЕООД за поставяне на 3 броя колонки за зареждане на електрически превозни средства с включени...

Решено: Община Минерални бани събаря недовършения Културен дом

От община Минерални бани, хасковска област информират, че е взето решение недовършената сграда за Културен дом да бъде разрушена. Строителството на сградата е започнато...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ