32 C
Пловдив
понеделник, юни 24, 2024

Възстановяват средновековната крепост „Дъбилин“ в Ямбол

Започна възстановяването на средновековната крепост „Дъбилин“ в Ямбол. Идеята е мястото да се превърне в атрактивен туристически обект.

Реставрирана ще бъде и кръглата кула на крепостта, по проект на архитект Милена Каменова, дарен на Общината.

Десетилетия наред крепостната стена беше обрасла с растителност и засипана с боклуци. Облагородяването на района започна преди две години, а впоследствие беше монтирано и осветление.

Крепостната стена „Дъбилин“ е обявена за паметник от национално значение, припомня пред БНР директорът на Регионалния исторически музей в Ямбол Стефан Бакърджиев. Предполага се, че крепостта е построена във втората половина на X век. Тя е със значителни размери, приблизително около 46 декара, има издължена форма с вход от изток. Била е от изключителна важност за Византия и България, тъй като се е намирала на важен кръстопът, свързващ Константинопол и Адрианопол с българската столица Търновград.

Related Articles

Стартира международен конкурс за регенерация на индустриална зона в Румъния

Орденът на архитектите в Румъния (OAR), с подкрепата на Регионални камари Брашов, Ковасна, Харгита и Община Брашов, обявяват Международен конкурс за дизайн „RULMENTUL, BRAȘOV“....

От София за Бургас: Първият влак с изцяло нови вагони тръгва в събота

Първият влак с изцяло нови вагони тръгва тази събота - 22 юни от София за Бургас, съобщават от БДЖ. Той ще изминава разстоянието между...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ