7 C
Пловдив
събота, март 2, 2024

Възстановяват средновековната крепост „Дъбилин“ в Ямбол

Започна възстановяването на средновековната крепост „Дъбилин“ в Ямбол. Идеята е мястото да се превърне в атрактивен туристически обект.

Реставрирана ще бъде и кръглата кула на крепостта, по проект на архитект Милена Каменова, дарен на Общината.

Десетилетия наред крепостната стена беше обрасла с растителност и засипана с боклуци. Облагородяването на района започна преди две години, а впоследствие беше монтирано и осветление.

Крепостната стена „Дъбилин“ е обявена за паметник от национално значение, припомня пред БНР директорът на Регионалния исторически музей в Ямбол Стефан Бакърджиев. Предполага се, че крепостта е построена във втората половина на X век. Тя е със значителни размери, приблизително около 46 декара, има издължена форма с вход от изток. Била е от изключителна важност за Византия и България, тъй като се е намирала на важен кръстопът, свързващ Константинопол и Адрианопол с българската столица Търновград.

Related Articles

Обновеният планетариум в Смолян отваря врати

На 29 февруари официално открит обновеният Общински културно-образователен център „Планетариум с астрономическа обсерватория“ в Смолян. Вратите за посетители отварят от 1 март. Това става...

Събират информация за всички ремонти в София на едно място

Кметът на София Васил Терзиев настоява за силен синхрон между експлоатационните дружества и капиталовата програма на Общината при ремонтите в града. За тази цел...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ