36 C
Пловдив
събота, юли 13, 2024

Връщат блясъка на фасадата на Народния театър „Иван Вазов“

Издадено е разрешение и за художествено осветление на сградата

Главният архитект на София Здравко Здравков е одобрил проектите за реновиране на фасадите на Народния театър „Иван Вазов“. Ще бъдат извършени реставрационни намеси по пластичната декорация на фасадите на сградата. След анализ на състоянието на различните видове пластични елементи се предвижда почистване на повърхностите, отстраняване на пластовете боя, укрепване на структурите, запълване на разрушенията и тониране на всички детайли с бяла боя.

С проекта за художественото осветление се цели изявяването на белите елементи от фасадата – колони, корнизи, пиластри, рамки на прозорци с арки над тях, декоративни пластики и др. спрямо основния тон на фасадата – бордо през тъмната част на денонощието.

През 2020 г. със съдействието на Енрико Репуц Направление „Архитектура и градоустройство“ публикува на електронната си страница архивната проектна документация за възстановяването на сградата на Народния театър „Иван Вазов“ след пожара от 1923 г. Новите намеси целят да доближат максимално настоящата сграда към оригиналния й вид.

Related Articles

Ремонтират Дом за възрастни във Варна с над 7 млн. лева

Местят обитателите на социалното заведение във временна сграда Сградата на Дом за възрастни хора „Гергана“ във Варна не е ремонтирана от построяването преди 88...

Ремонтът на Дунав мост върви по план

В ход е планираният ремонт на Дунав мост. Както бяха направени предварителните разчети за месеца строителните работи се изпълняват без спиране на движението, а...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ