24 C
Пловдив
вторник, септември 26, 2023

Включиха Орлов мост в колекционерска серия сребърни медали

Българският частен монетен двор представя на ценителите Колекционерски Сребърен медал от Серия – „София“. Той е посветен на Орлов мост и носи неговото име. Ювелирното изделие е изработено от 31.1 г сребро проба 999.9, диаметър 38.6 мм и тираж 3000 бр.

Медалът изобразява построения през 1891 г. над Перловската река емблематичен за столицата мост. По време на изграждането му в тогавашните източни покрайнини на София мястото е било символична порта на младата столица и началото на пътя към Цариград. Тук е издигната и триумфалната арка, през която минава руския императорски комисар при посещението си на столицата на новоосвободената България. Днес мостът е символ на свободата – значение, въплътено в образа на бронзовите орли, разперили криле над него като небесни покровители.

Проектът за Орлов мост е на Вацлав Колар – главен архитект на София по онова време – и инженер Вацлав Прошек, проектант на Лъвов мост. От четирите ъгъла се издигат четвъртити каменни стълбове. В основата на всеки от тях е вграден метален плакет с форма на щита от герба на България, върху които са изписани името на града и годината на построяване. Структурите поддържат четири орнаментирани канделабри. Върхът на всеки стълб завършва с каменно кълбо, от което се издава по една лята бронзова фигура на орел – вдъхновението зад името на моста. Авторът на идеята за бронзовите пластики е неизвестен, но символиката е ясна – свобода, сила и мощ, а техният брой символизира четирите посоки на света.

Аверсът на сребърният медал “Орлов мост” показва именно тези емблематични статуи на орли и каменните стълбове, а на заден план се виждат околните сгради – неразделна част от площада, в чието сърце се издига този символ на София.

Колекция #София е възпоменателна емисия от сребърни медали, посветени на столицата на България и културното богатство, което я характеризира.

Related Articles

Велико Търново: Нова организация на движението в Деня на независимостта

Във връзка с честването на 115 години от обявяване на Независимостта на България и свързаните с празника културни и обществени събития във Велико Търново...

Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3

Почти двадесет години след обявяването на проекта, България и Румъния започнаха реални действия за строителството на трети мост над Дунав. Двете страни подадоха съвместен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ