7 C
Пловдив
понеделник, март 4, 2024

Включиха Орлов мост в колекционерска серия сребърни медали

Българският частен монетен двор представя на ценителите Колекционерски Сребърен медал от Серия – „София“. Той е посветен на Орлов мост и носи неговото име. Ювелирното изделие е изработено от 31.1 г сребро проба 999.9, диаметър 38.6 мм и тираж 3000 бр.

Медалът изобразява построения през 1891 г. над Перловската река емблематичен за столицата мост. По време на изграждането му в тогавашните източни покрайнини на София мястото е било символична порта на младата столица и началото на пътя към Цариград. Тук е издигната и триумфалната арка, през която минава руския императорски комисар при посещението си на столицата на новоосвободената България. Днес мостът е символ на свободата – значение, въплътено в образа на бронзовите орли, разперили криле над него като небесни покровители.

Проектът за Орлов мост е на Вацлав Колар – главен архитект на София по онова време – и инженер Вацлав Прошек, проектант на Лъвов мост. От четирите ъгъла се издигат четвъртити каменни стълбове. В основата на всеки от тях е вграден метален плакет с форма на щита от герба на България, върху които са изписани името на града и годината на построяване. Структурите поддържат четири орнаментирани канделабри. Върхът на всеки стълб завършва с каменно кълбо, от което се издава по една лята бронзова фигура на орел – вдъхновението зад името на моста. Авторът на идеята за бронзовите пластики е неизвестен, но символиката е ясна – свобода, сила и мощ, а техният брой символизира четирите посоки на света.

Аверсът на сребърният медал “Орлов мост” показва именно тези емблематични статуи на орли и каменните стълбове, а на заден план се виждат околните сгради – неразделна част от площада, в чието сърце се издига този символ на София.

Колекция #София е възпоменателна емисия от сребърни медали, посветени на столицата на България и културното богатство, което я характеризира.

Related Articles

Премиера на книгата „Фар Шабла през погледа на фаропазача Наньо Нанев“

Историята на най-старият, най-високият и най-колоритен български фар Шабла е събрана в книга. Неин автор е Наньо Нанев, който повече от четвърт век се...

Предложение: Безплатно саниране за всички блокове от резервния списък

Депутати искат правителството да осигури санирането на близо 2200 сгради от резервния списък, за които не стигнаха средства за обновяване по Националния план за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ