26 C
Пловдив
вторник, юни 18, 2024

Видин: Обучават архитекти в опазване на културното наследство

Архитекти от Видин се обучават в специализиран курс на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и френския институт Екол дьо Шайо (Ecole de Chaillot). Опазването на културното недвижимо наследство е във фокуса на форума. Предизвикателство пред участниците и община Видин е как да се облагороди Шарампоя – старата градска стена от 17-ти век. Има порутени капии, фортове и най-вече този, който се намира срещу крепостта „Баба Вида“. Администрацията в града има желание да получим професионално мнение какво може да се направи и с портите на стария град, както и с емблематични видински сгради – на Драматичния театър, първото Винарско училище и други. Друг значим архитектурен обект – Видинската синагога, която в момента се реновира също има нужда от професионално решение за консервация.

Курсистите са ангажирани със задачата да проучат и заснемат Крайдунавския парк и бившия Военен клуб, бившата земеделска банка, „Пазар капия“, „Еничар капия“ и парк „Рова“.

По време на курса Община Видин ще съдейства на курсистите и техните ръководители с предоставяне на Подробни устройствени планове (ПУП) за имотите на обектите, всички архивни кадастрални, регулационни и застроителни планове, планове за изграждане на инженерни мрежи и съоръжения и т.н. Общината ще ползва безплатно изготвената от архитектите визия за консервация на паметниците на културното ни наследство.

Школата на Шайо е най-старият институт за реставрация на културни ценности, основан е през 1887 г. и задава европейските стандарти в сферата на проучването, документирането и опазването, реставрацията и съвременното осмисляне на недвижимото културно наследство.

Related Articles

САБ обяви конкурс за проектиране на комплекс със смесено предназначение в Бургас

Съюзът на архитектите в България търси реализация на своя дългогодишен актив – имот в Промишлена зона „Север“ на Бургас, с площ от 8 156...

Започва издаването на лични карти с биометрични данни

Новият образец влиза в сила от 17 юни От 17 юни т.г. Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта, съобщиха...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ