29 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

Велоалея и нови стълбища водят към монумента на Богородица в Хасково

Завърши ремонтът на подхода към монумента на Света Богородица с Младенеца в Хасково. По достъпно и социализирано е и едно от любимите места за отдих, разходка и спорт- Ямача. Изкачването на зоната вече е по- лесно и става от няколко места . Напълно обновени са централните стълбища, възстановени са тези във вътрешността, които от години бяха компрометирани и обрасли с растителност. Изградени са нови беседки и пейки. Има площадка за фитнес на отрито, а велоалея води до стадиона. Монтирани са осветление, нови парапети, възстановени са арки и е положена нова растителност.

1.3 млн. лв. са вложени в дейностите по реновиране на инфраструктурата в района. Средствата са от ОП „Региони в растеж“, националния и общинския бюджет. Подходът към Ямача не бе ремонтиран от 70-те години на миналия век. Преди около 10 г. бе изготвен проект, който обаче не получи финансиране.

Монументът „Света Богородица с Младенеца“ с внушителните си 32.8 метра височина е вписан в книгата на рекордите „Гинес“.

Related Articles

Въвеждат обходни маршрути заради модернизацията на първокласния път Мездра – Ботевград

Във връзка с предстоящото затваряне на първокласния път между Мездра и Лютидол на среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството с кметове и...

Пак нови разписания и маршрути на влакове заради ремонта на гара София

От понеделник - 17 юни, влизат в сила промени в разписанията и маршрутите на някои влакове, други няма да се движат, но пътниците ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ