10 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Варна с проекти за над 14,5 млн. лева за строеж на училищни сгради

Община Варна подписа документите за кандидатстване по програмата на МОН „Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2024 – 2026 “. В обхвата на програмата са четири общински образователни институции – III Природоматематическа гимназия „Акад. Методий Попов“, Детска градина „Приказка“, Детска градина „Д-р Петър Берон“ и Детска ясла „Чуден свят“.

Природоматематическата гимназия, която сега дели класните стаи с ОУ „П.Р. Славейков“, кандидатства за изграждане на нова сграда. Финансирането от МОН е 7,5 млн. лв., а съфинансирането от Общината е 6,7 млн. лв.

ДГ „Приказка“ кандидатства за нов корпус за една яслена и три градински групи в район „Владислав Варненчик“. Предвидените средства от държавата са 3 млн. лв., а от Общината – 1,575 млн. лв. Нова сграда за две градински групи, физкултурен салон и площадки за игра на открито – за това кандидатства ДГ „Д-р Петър Берон“. За целта се искат 3 млн. лв. държавно финансиране и се осигурява местно съфинансиране от 2,067 млн. лв.

Детска ясла „Чуден свят“ кандидатства пред МОН за 1 млн. лв. Общината ще доплати с 333 000 лв. за изграждане на пристройка за две яслени групи към съществуващата сграда в район „Младост“.

Общата сума, с която Община Варна ще съфинансира четирите проекта, е над 10,5 млн. лв., посочи кметът при подписването на договорите, а заместник-кметът Павел Попов уточни, че още едно училище ще се финансира по програмата. Това е ОУ „Захари Стоянов“, което в момента дели една и съща сграда с Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. То кандидатства от свое име за 3 млн. лв. за надстрояване на три етажа над столовата.

След обявяването на класирането от МОН, Община Варна ще изготви график за строително-монтажните работи така, че да не се възпрепятства учебният процес.

Related Articles

Лом инвестира 30 млн. лв. в инфраструктурни обекти

30 млн. лв. инвестира община Лом в инфраструктурни обекти през следващите 2 години. Финансирането се осигурява от държавния бюджет за изпълнението на четири важни...

Предложение: Безплатно саниране за всички блокове от резервния списък

Депутати искат правителството да осигури санирането на близо 2200 сгради от резервния списък, за които не стигнаха средства за обновяване по Националния план за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ