24 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Варна с проекти за над 14,5 млн. лева за строеж на училищни сгради

Община Варна подписа документите за кандидатстване по програмата на МОН „Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2024 – 2026 “. В обхвата на програмата са четири общински образователни институции – III Природоматематическа гимназия „Акад. Методий Попов“, Детска градина „Приказка“, Детска градина „Д-р Петър Берон“ и Детска ясла „Чуден свят“.

Природоматематическата гимназия, която сега дели класните стаи с ОУ „П.Р. Славейков“, кандидатства за изграждане на нова сграда. Финансирането от МОН е 7,5 млн. лв., а съфинансирането от Общината е 6,7 млн. лв.

ДГ „Приказка“ кандидатства за нов корпус за една яслена и три градински групи в район „Владислав Варненчик“. Предвидените средства от държавата са 3 млн. лв., а от Общината – 1,575 млн. лв. Нова сграда за две градински групи, физкултурен салон и площадки за игра на открито – за това кандидатства ДГ „Д-р Петър Берон“. За целта се искат 3 млн. лв. държавно финансиране и се осигурява местно съфинансиране от 2,067 млн. лв.

Детска ясла „Чуден свят“ кандидатства пред МОН за 1 млн. лв. Общината ще доплати с 333 000 лв. за изграждане на пристройка за две яслени групи към съществуващата сграда в район „Младост“.

Общата сума, с която Община Варна ще съфинансира четирите проекта, е над 10,5 млн. лв., посочи кметът при подписването на договорите, а заместник-кметът Павел Попов уточни, че още едно училище ще се финансира по програмата. Това е ОУ „Захари Стоянов“, което в момента дели една и съща сграда с Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. То кандидатства от свое име за 3 млн. лв. за надстрояване на три етажа над столовата.

След обявяването на класирането от МОН, Община Варна ще изготви график за строително-монтажните работи така, че да не се възпрепятства учебният процес.

Related Articles

Легла от картон и без климатици: Олимпийското село в Париж ще бъде „най-зеленото“

Самите сгради ще бъдат рециклирани след края на игрите Домакините и организаторите на Олимпийските игри в Париж анонсираха, че това ще бъдат „най-зелените и устойчиви...

След години протести: Ремонтът на пътя в селата край ТЕЦ „Марица Изток“ е в ход

След години на протести на местните жители основният ремонт на пътя на селата край ТЕЦ "Марица Изток" в община Гълъбово е вече в ход. Ремонтът...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ