24 C
Пловдив
вторник, май 7, 2024

България ще участва в 19-то издание на Венецианското архитектурно биенале

Конкурсът за кураторски проект на българския павилион във Венецианско архитектурно биенале 2025 да стартира през месец април 2024 година. Това ще настоява Камарата на архитектите в България (КАБ) пред Министерството на културата (МК). От професионалната организация смятат, че участниците трябва да разполагат с достатъчно време, за да подготвят качествени и задълбочени проекти. От КАБ предлагат срокът за изработване на концепциите да бъде минимум три месеца т. е. от април до края на юни 2024.

Очаква се в първите месеци на 2024 г. да бъде актуализиран и усъвършенстван статутът на националното участие на базата на натрупания опит до момента. След това документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане. В разработването му ще участват експерти от Министерство на културата, КАБ и САБ, които работят съвместно за организирането на българското участие. 

19-тото издание на Венецианското биенале по архитектура ще се проведе между 24-ти май и 23-ти ноември 2025 г. Българският павилион отново ще бъде разположен в изложбената зала Sala Tiziano в културния център Centro Culturale Don Orione Artigianelli, който се намира близо до Моста на Академията във Венеция. Залата разполага с голям вътрешен двор и галерия с колонада, които предоставят допълнителни условия за експониране. 

През 2023 г. Министерството на културата, със съдействието на КАБ и САБ, успя да договори изгодни условия за наемане на Sala Tiziano в рамките на следващите три години. Подробни чертежи и разпределения на пространството са публикувани на официалния сайт на конкурса за 2023 г.: https://biennale2023.kab.bg/

Видео, презентиращо помещението на павилиона, можете да гледате тук: https://biennale2023.kab.bg/#video-gallery 

КАБ финансира и изработването на макет на българския павилион, който е представен в изложба в галерия “Топлоцентрала” до 15 февруари 2024. Целта е макетът да послужи при проектирането на павилионите за следващите участия на България в Биеналето. 

Темата на Венецианско архитектурно биенале 2025 все още не е обявена, но изборът на куратор показва посоката, в която ще се развива предстоящото издание. В края на 2023 г. бе оповестено, че куратор на 19-то Биенале ще бъде Карло Рати – италианският архитект и инженер, професор, експерт по градски дизайн, изобретател и активист. Основател на студиото за архитектура и иновации Carlo Ratti Associati и директор на Senseable City Lab в Масачузетския технологичен институт (MIT). 

Карло Рати посети българския павилион на Биеналето миналата година и разговаря с арх. Борис Тикварски – куратор на проекта “Образованието е придвижването от тъмнина към светлина“, с който България се завърна на световното изложение след 15-годишно отсъствие. 

Автор на повече от 750 публикации, Рати е известен като експерт по градски дизайн, чиито проекти са представени в Музея за модерно изкуство “MoMA” в Ню Йорк и в Музея на дизайна в Барселона. Рати е куратор на 8-то Биенале по урбанизъм и архитектура Bi-City в Китай, както и на Porto Design Biennale в Португалия. Включен е в редица престижни класации, сред които „50-те най-влиятелни дизайнери в Америка“ на Fast Company; “50-те души, които ще  променят света” на сп. Wired; „25-те души, които ще променят архитектурата и дизайна“ на сп. Blueprint; „Имената, които трябва да знаете“ на Forbes и други. 

Карло Рати е автор на много забележителни проекти – от продуктов дизайн до архитектура и градско планиране. В тях той често използва цифрови технологии и визуализации на данни, за да създаде иновации в градското пространство. Сред проектите му са цифровият воден павилион на Expo 2008 в Сарагоса, Испания; генералният план на центъра за научни постижения MIND-Milano; 280-метровият небостъргач CapitaSpring в Сингапур; редизайнът на централата на фондация Agnelli в Торино; проектът „Очите на града“ на Bi-City Биенале в Китай; италианския павилион на Expo Dubai 2020 и много други. 

Related Articles

На мястото на бившия Мавзолей в София – временна арт инсталация

В зоната ще се организират тематични публични събития Инсталацията на художника Красимир Терзиев „Между миналото, което е на път да се случи, и бъдещето,...

1000 нови паркоместа ще има на Терминал 2 на летище София

Започва строителството на открит паркинг на Терминал 2 на летище София, който ще осигури 1000 нови паркоместа, съобщи заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ