16 C
Пловдив
неделя, февруари 25, 2024

Одобриха проекта на Габрово и Севлиево за екомобилност

Одобрен за финансиране е проектът за екомобилност на общините Габрово и Севлиево. Това стана ясно, след като приключи оценката на подадените предложения по процедурата „Екологосъобразна мобилност“ на Националния план за възстановяване и устойчивост.

По проекта ще бъдат инвестирани над 10.4 млн. лв. на територията на двете общини.

Планирано е да бъдат закупени седем електрически автобуса – пет с дължина 7 метра и два високоподови по 12 метра. Те ще заменят амортизираните превозни средства, които обслужват линията Габрово – Севлиево и селата. За тях трябва да има и седем зарядни станции. Габровското дружество „Общински пътнически транспорт“ като обществен оператор ще експлоатира електробусите след доставката им. Партньорството между две общини и един оператор на обществена услуга за превоз на пътници беше задължително условие за кандидатстване по схемата.

Инвестицията в Габрово включва поставяне на допълнително осветление на 22 пешеходни пътеки. Освен това ще бъде внедрена съвременна система за електронно таксуване в градския транспорт. Пътниците ще избират от няколко начина за закупуване на билети, а мобилната услуга ще дава информация за времето на пристигане, избор на маршрут, алтернативно придвижване и други полезни функционалности.

Община Севлиево планира да изпълни мерки по осветяване на 60 пешеходни пътеки в града, както и да изгради велоалея по ул. „Стефан Пешев“ в района на жилищния комплекс „Д-р Атанас Москов“.

Максималният срок за реализация на дейностите е 24 месеца. Общата стойност на проекта е 10 411 082.36 лв., от тях 2 010 985.65 лв. е собственото финансиране на Община Габрово, а 155 122.59 лв. е приносът на Община Севлиево.

Related Articles

След дълго отлагане: Отварят част от пътя Мездра – Ботевград

Дългоочакваното отваряне за движение на част от трасето Мездра – Ботевград от днес вече е факт. Отсечката е част от международния път Е-79 и...

Несебър става част от международен туристически проект

Община Несебър започва работа по нов туристически проект - "TOURAL", който се изпълнява в рамките на Програма "Хоризонт Европа" с финансовата подкрепа на Европейския...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ