18 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

Варна: Реставрират 4 красиви сгради – паметници на културата

Четири сгради във Варна, обявени за недвижими културни ценности, са в процес на реставрация. За още 121 сгради в момента се извършва изследователска работа, като целта е те да бъдат включени в защитените списъци на Националния институт за недвижимо културно наследство.

Красивите сгради, на които ще бъде вдъхнат нов живот, се намират в центъра на Варна. Едната е на ул. „Панагюрище“ 1 (пресечна с ул. „Преслав“ 57). Другата – на ул. „Драгоман“ 27 (на ъгъла с ул. „Бдин“). Третата сграда – паметник на културата се намира на ул. „Славянска“ 20. А четвъртата – на ул. „Македония“40.

Очаква се други девет обекта със статут на недвижими културни ценности, чиито проекти вече са внесени за одобрение в Община Варна, също да бъдат реставрирани. Ремонтни дейности предстоят и за филиала на ДТ „Стоян Бъчваров“ – една от знаковите сгради в центъра, информират от отдел „Недвижимо културно наследство“ към Общината.

По данни на отдел НКН от 2015 г. до момента са възродени едни от най-красивите къщи в центъра на града, сред които е и сградата на бившия гранд хотел „Париж“ на ул. „Преслав“ 57.

Related Articles

След решение на съда: “Куршум джамия” остава собственост на Карлово

“Куршум джамия” остава собственост на Карлово, потвърди Върховният касационен съд, като не допусна до касационно обжалване и остави в сила решение на Пловдивския апелативен...

Международен студентски конкурс „Нов живот за летището в Балчик“

Архитектурният факултет на ВСУ„Черноризец Храбър“ и Факултета по урбанизъм на Университета по архитектура и градоустройство „Йон Минку“ в Букурещ, организират международен студентски конкурс за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ