16 C
Пловдив
вторник, септември 26, 2023

Варна: Реставрират 4 красиви сгради – паметници на културата

Четири сгради във Варна, обявени за недвижими културни ценности, са в процес на реставрация. За още 121 сгради в момента се извършва изследователска работа, като целта е те да бъдат включени в защитените списъци на Националния институт за недвижимо културно наследство.

Красивите сгради, на които ще бъде вдъхнат нов живот, се намират в центъра на Варна. Едната е на ул. „Панагюрище“ 1 (пресечна с ул. „Преслав“ 57). Другата – на ул. „Драгоман“ 27 (на ъгъла с ул. „Бдин“). Третата сграда – паметник на културата се намира на ул. „Славянска“ 20. А четвъртата – на ул. „Македония“40.

Очаква се други девет обекта със статут на недвижими културни ценности, чиито проекти вече са внесени за одобрение в Община Варна, също да бъдат реставрирани. Ремонтни дейности предстоят и за филиала на ДТ „Стоян Бъчваров“ – една от знаковите сгради в центъра, информират от отдел „Недвижимо културно наследство“ към Общината.

По данни на отдел НКН от 2015 г. до момента са възродени едни от най-красивите къщи в центъра на града, сред които е и сградата на бившия гранд хотел „Париж“ на ул. „Преслав“ 57.

Related Articles

Приключва строежът на анаеробната инсталация за преработка на отпадъци в Бургас

Изграждането на анаеробната инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци в Бургас е на финален етап. Това съобщи кметът Димитър Николов, който провери...

Община Тунджа реализира хибриден ВЕИ проект

В община Тунджа започна изграждането на фотоволтаичен парк „Тенево Солар“, първи етап от хибридния ВЕИ комплекс „Тенево“. Той ще включва също и вятърни турбини...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ