15 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Близо 330 млн. лв. са инвестирани в българската икономика за подобряване на градската среда

Фондът за устойчиви градове е подкрепил с близо 330 млн. лв. допустими проекти за развитие на градовете през последните пет години. Това стана ясно по време на представянето на резултатите по сектори в рамките на първия цикъл на инвестиране на Фондовете за градско развитие за София и Южна България.

Близо 60% от ресурса представляват европейски средства, предоставени от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 и включващи съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие.

“Резултатите, постигнати до момента чрез инструментите от периода 2014-2020, са видими и стратегически по своята значимост и социален ефект. Предстоят ни много цели и достижения за надграждане”, каза изпълнителният директор на Фонда на Фондовете Павел Лисев. Той подчерта, че с подкрепата от трите ФГР за София, Северна и Южна България са реализирани над 115 проекта с обща стойност на предоставеното финансиране, публичен и частен ресурс, от над 538 млн лева. “Ресурсът и отговорността за новия програмен период също са амбициозни – 460 млн. лв. са средствата за финансови инструменти и безвъзмездна помощ, които следва да инвестираме до края на 2029 г. и над 170 млн. лв. са очакваните възстановени публични средства за реинвестиране до 2031 г. по Оперативна програма „Региони в растеж“, каза още Павел Лисев.

На официално събитие Фондът за устойчиви градове представи успешно реализираните проекти и отличи най-добрите от тях в 5 категории – „Градска среда“, „Бизнес и индустриални зони“, “Културна инфраструктура“, „Зелени проекти“ и „Туризъм и културно наследство“.

Related Articles

Ремонтират спирки в столичния район „Студентски“

До 1 март трябва да приключи ремонтът на спирките на градския транспорт в столичния район „Студентски“. Дейностите са част от договора за поддръжка на...

Готов е Оздравителният план за столичния Завод за отпадъци

Готов е Оздравителният план на Столичното предприятие за третиране на отпадъци /СПТО/. Той е разработен след получения през януари...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ