15 C
Пловдив
понеделник, февруари 26, 2024
Home Блог

Статистика: Индустриалните общини първенци в създаването на нова заетост

0

Възстановяването на регионалните пазари на труда е неравномерно, като в над 2/3 от общините броят на наетите остава под рекордните нива от 2019 г. Най-сериозни забавяния се виждат в общините с фокус на локалната икономика в туризма и в тези с най-значителни демографски проблеми, докато индустриалните региони най-бързо успяват да създават нови работни места.

По последни данни за 2022 г. броят на наетите по трудово и служебно правоотношение общо в страната достига 2,27 милиона души – видимо увеличение спрямо „дъното“ на пазара на труда от 2020 г., когато броят им беше спаднал до 2,2 милиона, но все още далеч от рекорда от 2019 г., когато наетите бяха 2,32 милиона души.

Най-голям е броят им в столицата – 768 хиляди души, следвана от Пловдив със 143 хиляди души и Варна със 124 хиляди. Общините с над 20 хиляди наети са общо 16. Общините с под 1000 наети са 80, спрямо 82 година по-рано а тези с под 2000 – 135, или половината от всички. Очаквано предвид голямото им население, всички общини в челните двадесет са областни центрове.

Относителният дял на наетите е белег за активността и динамичността на местните пазари на труда. Най-голям е делът на наетите в малки индустриални общини – Девня (94%), Сопот (88%), Челопеч (84%), като тези общини привличат много работна сила от съседни общини. Челната петица се допълва от енергийния център Раднево (74%) и столицата (70%). В цели 100 общини обаче делът на наетите е под 20% – това отразява както относително ниска икономическа активност и слаби местни пазари на труда, така и влиянието на близки силни икономически центрове. Немалък брой общини обаче са успели да създадат нови работни места и да надхвърлят заетостта си отпреди кризата, като в община „Марица“ броят на работещите е нараснал с 1,7 хиляди души, в „Родопи“ – с 1,5 хиляди души, в „Божурище“ – над 900 души. И тук най-големите ръстове са в относително малки общини, сред тях Ковачевци (64%) и Ново село (53%). Налице са няколко клъстера от общини с ръст на наетите, най-видимо в индустриалните периферии на София и Пловдив.

Лом инвестира 30 млн. лв. в инфраструктурни обекти

30 млн. лв. инвестира община Лом в инфраструктурни обекти през следващите 2 години. Финансирането се осигурява от държавния бюджет за изпълнението на четири важни за града и кметствата проекти. Това са изграждането на нов гравитачен водопровод от Добри дол до Лом, основен ремонт на пътя Лом-Комощица, водоснабдяване на Трайково и втори етап от реконструкцията на водопровода в с. Замфир.

Очаква се изпълнението на тези проекти да започне още тази година. Общината кандидатства за финансиране на „Комбинирана концепция за интегрирани териториални инвестиции на територията на общините Лом, Димово и Оряхово“, като в общинския бюджет за годината са заложени над 324 000 лв.

Концепцията предвижда основен ремонт на републиканския път в участъка от Добри дол до Долни Цибър, включително и общинския път за Станево. Този проект включва и улиците „Ал. Стамболийски“, „Пристанищна“ и „Ковачишка“. Реконструкцията ще бъде извършена от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Община Лом ще участва с проекти за основен ремонт на градски улици, устойчива градска мобилност на града, съхранение и развитие на културно-историческото наследство и популяризиране на устойчиви форми на туризъм. За изпълнението на тези проекти АПИ и община Лом кандидатстват за финансиране по Програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027 г. Бюджетът на Лом за тази година е почти 45,5 млн. лв.

Предложение: Безплатно саниране за всички блокове от резервния списък

0

Депутати искат правителството да осигури санирането на близо 2200 сгради от резервния списък, за които не стигнаха средства за обновяване по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

Това става ясно от внесено проекторешение за изпълнение на политиката за декарбонизация чрез енергийно обновяване на жилищата у нас в парламента.

В края на 2023 г. МРРБ публикува списък от 756 блока за 1.1 милиарда лева, одобрени за саниране по първия етап по НПВУ. Други 2178 жилищни сгради, чието обновяване ще струва 2.673 милиарда лева, останаха в т.нар. резервен списък.

Решението доведе до масово недоволство от страна на граждани и кметове. Причината – грешки в публикуваните списъци и концентрация на парите в определени общини. Регионалният министър Андрей Цеков обеща проверка и отстраняване на допуснатите неточности, но вече два месеца няма решение за ново класиране.

Сега е внесено предложение Народното събрание да задължи правителството да приеме Национална жилищна стратегия 2025 – 2050 г., заедно с план за действие. Това трябва да стане в срок от 9 месеца от влизането в сила на решението на парламента. Освен това МРРБ трябва да изготви средносрочна програма с обезпечено финансиране, която да гарантира реализирането на всички оценени проектни предложения от резервния списък по НПВУ. Правителството трябва да одобри тази програма до 30 юни 2024 г., настояват депутати от ГЕРБ.

Започна подготовка за мащабен ремонта на Доходното здание в Русе

0

Доходното здание в Русе, което е архитектурна, художествена и историческа недвижима културна ценност от национално значение, ще бъде ремонтирано и реставрирано за сумата от 582 хил. лева.

Проектът включва реставрация на главните фасади, както и реконструкция на технически инсталации. Предвидено е също цялостно почистване и възстановяване на фасадните каменни елементи, подмяна на част от дограмите, както и частичен ремонт на покрива заради течове. Ще се работи и по инсталацията за водоснабдяване и канализация, тъй като при интензивни валежи се връщат канални води в санитарните възли, намиращи се в подземното ниво на сградата.

В последните 20 години не е правен толкова сериозен ремонт на емблематичната сграда. Има нараняване по каменната обшивка на фасадите, плесени и други корозионни процеси. По купола има компрометирани елементи, които също трябва да се подменят.

Ще бъде изградена и нова отводнителна инсталация в мазето на Доходното здание. Там ще бъдат монтирани и помпи за отводняване. Ще бъде изградена и нова мълниезащита, тъй като сегашната е силно корозирала с времето и на места е прекъсната.

Планирано е ремонтът да продължи около 9 месеца и да приключи до края на годината.

Снимка: Община Русе

Кметът на Свищов с книга за драматични моменти от историята на града

0

Описва пораженията от земетресението във Вранча през 1977 и отражението му върху архитектурата и хората

Пораженията от опустошителното земетресение във Вранча върху архитектурата и развитието на Свищов са един от акцентите в книгата „Травматичната памет на Свищов“. Нейн автор е кметът на Свищов д-р Генчо Генчев. На 1 март той ще представи своето изследване пред обществеността в града.

В близо 300 страници Генчев е събрал факти, експертни становища и лични истории. Те оформят изчистена и ясна картина на случилото се и отправят послание към съвременниците “Да бдим и да сме преди всичко – хора!” .

“Книгата е плод на 5-годишно проучване като част от работата ми по докторат. Проучих основно земетресението, сринало Свищов преди 47 години и белязало живота на местното население. В книгата са събрани покъртителни разкази на свидетели, спасители, нови факти, богат автентичен снимков материал“, споделя авторът.

ЛЮБОПИТНО

На представянето на книгата ще бъде показан и неизлъчван досега документален филм.

“Кадрите са запечатали работата на спасителните екипи, разчистването на руините, спасяването на затрупаните под тях хора. Филмът е заснет от оператор, който е бил изпратен на мястото на трагедията заради посещението на тогавашния държавен глава Тодор Живков. След това обаче тоталитарната власт забранила излъчването на лентата и дори дикторският текст е махнат. Авторът вече е доста възрастен, сам ме потърси като разбрал, че правя проучване, предостави ми филма, но не желае да се споменава името му”, обяснява д-р Генчо Генчев.

Нов съвет ще проверява чуждестранните инвестиции в България

Народното събрание одобри създаването на Междуведомствен съвет за анализ на преките чуждестранни инвестиции при Министерския съвет. Това стана с гласуване на промени в Закона за насърчаване на инвестициите на второ четене.

Идеята на депутатите е да бъде завишен контролът. Новият закон въвежда национален механизъм за проверка на чуждестранни инвестиции, които могат да засегнат „сигурността или обществения ред, в съответствие с регулации от Европейския съюз“, съобщи „Актуално“.

Според текстовете, за да бъде реализирана пряка чуждестранна инвестиция, тя трябва да получи одобрение от създадения съвет, ако отговаря на определени критерии, включително инвестиции в специфични сектори, придобиване на значителен дял от капитала на местни предприятия, или инвестиции, превишаващи 2 милиона евро.

Според мотивите на вносителите целта е българската икономика в частност и Европейският съюз като цяло да бъдат предпазени от инвестиции с „корозивен капитал“. Тоест, инвестиции или придобивания, които имат потенциал да навредят на националната сигурност или обществения ред в България, на сигурността на евроатлантическите ни партньори.

Обхватът на инвестициите, за които се променя регламентът, са в критичната инфраструктура – енергетика, транспорт, води, здравеопазване, комуникации, медии, обработка или съхраняване на данни, въздухоплаване, отбрана, изборна и други.

Предвижда се санкция 5% от стойността на инвестицията, но не по-малко от 50 000 лева, ако чуждестранен инвеститор в процедура по издаване на разрешение предостави неточна, непълна или подвеждаща информация, осъществи пряка инвестиция без издадено разрешение по този закон.

Архитекти от курс „Шайо“ с изложба на проекти за опазване архитектурното наследство на Видин

Днес от 17 часа откриват изложбата „Ателие Видин“ в зала 1 на Съюза на архитектите в София. Нейни автори са възпитаниците на деветото издание на специализирания курс за архитекти по опазване на недвижимото културно наследство, създаден от НИНКН и школата „Шайо“ към Центъра за архитектура и наследство в Париж.

Изложбата представя проектите за реставрация на Османската отбранителна система, Военния клуб с крайдунавския парк, Земеделската банка и Дизеловата електроцентрала във Видин и превръщането им в автентични притегателни живи пространства. Те са резултатът от 6-месечната работа на 25 архитекти, разпределени в 4 екипа, и са част от обучението на курса „Шайо“, който се провежда с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Община Видин беше домакин на ателието и заяви желание да осъществи проектите, за да съхрани емблематичните недвижими ценности и да ги интегрира в културата и икономиката на града. Така за пръв път учебните проекти ще бъдат приложени в практиката – модел, който дава нов смисъл и дълбочина на курса, но и възможност за общините в България да се погрижат за своето недвижимо културно богатство.

Изложбата проследява целия процес на проектиране – проучванията на терен и на архивите, фотодокументирането, скиците, чертежите, идеите и плановете за съвременните функции на обектите и заобикалящата ги среда. Тя вече беше показана в Пловдив, където се състоя защитата на курсовите работи, а след София ще бъде представена и във Видин.

Реставрират Форумите Юг и Изток с пари от проекта „По пътя на Античността“

Финансирането е след одобрена концепция за общ туристически маршрут на Пловдив, Стара Загора и Хисаря

Пловдив, Стара Загора и Хисаря ще създадат съвместен мащабен туристически маршрут „По пътя на Античността”. Това се случва, след като Община Пловдив бе одобрена с Концепция за интегрирано териториално развитие „По пътя на Античността“ – Интегриран териториален туристически продукт/маршрут, свързващ античното културно наследство на територията на Южен централен регион и Югоизточен регион. Предвидените дейности и инвестиции в Пловдив са благоустрояване, консервация, реставрация и социализация на Античния форум на Филипопол – изток и юг и Кръгла кула – част от укрепителната система на Филипопол; изграждане на Туристически информационен център; изготвяне на планове за опазване и управление на обектите от римското културно наследство; надграждане на системата за дуално обучение в професионалните училища.

„По пътя на Античността“ предвижда създаването и популяризирането на общ тематичен маршрут от обекти на античността чрез мерки за благоустройство, реставрация, консервация и социализация на културно-исторически забележителности на територията на трите общини Пловдив, Стара Загора и Хисаря. За всеки един обект от римското културно наследство, в тези общини ще бъде изготвен план за опазване и управление.

Финансирането на дейностите ще се осигурява по шест програми, съфинансирани от фондовете на ЕС за периода 2021-2027 г. – „Развитие на регионите“, „Образование“, „Околна среда“, „Развитие на човешките ресурси“, „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“.

Представят възможностите за участие в Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция – България

Възможностите за кандидатстване с проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG VI-A „Гърция – България 2021 – 2027 г.“ ще бъдат представени на информационен ден в Благоевград. Той ще се проведе на 27 февруари от 10.30 часа в зала „22 септември” на Общината. В него могат да участват всички потенциални кандидати от областите Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково.

Първата покана за набиране на проектни предложения бе открита на 12 февруари 2024 г., като срокът за подаване на предложения изтича в 14.00 часа на 27 март 2024 г. Предвиденият бюджет по нея възлиза на над 32 млн. евро, като финансирането от ЕС чрез Европейски фонд за регионално развитие е 80 %, а останалите 20 % са национално финансиране от страните, участващи в Програмата.

Средствата ще се отпускат за проекти за насърчаване на прехода към кръгова икономика и по-ефективно използване на ресурсите, управление на отпадъците, рециклиране и др., подобряване на опазването на природата, биоразнообразието и зелената инфраструктура, включително в градските зони, и намаляване на всички форми на замърсяване. Могат да се подават и проекти за по-качествени услуги в областта на образованието, обучението и ученето през целия живот чрез развитие на достъпна инфраструктура – обучение от разстояние и в електронна среда, съвместни програми за обучение, повишаване на уменията и преквалификация с акцент върху цифровизацията и екологизирането на икономиката.

Третата приоритетна ос цели засилване на ролята на културата и устойчивия туризъм в икономическото развитие, социалното включване и иновации. Ще бъдат подкрепяни изпълнение на съвместни стратегически планове за развитие на туризма, надграждане на атракции и обекти, внедряване на технологични и цифрови платформи и инструменти за съвместно туристическо развитие и реклама, укрепване на дигиталното управление на туристическите дестинации, развитие на съвместното историческо и културно наследство, популяризиране на тематични маршрути и др.

Киоски информират туристите за забележителностите в Панагюрище

Интерактивни устройства с екран и интерфейс ще обслужват гражданите и гостите на Панагюрище. Така наречените киоски вече са монтирани и ще предоставят различна информация за града на туристите. Единият компютърен терминал е разположен в центъра на града, в близост до сградата на местната власт, а другият е до паметника на Райна Княгиня на едноименния площад.

Менюто на киоските включва забележителностите на Панагюрище и околностите, част от възрожденските къщи, сред които и Лековата, Мемориалния комплекс „Априлци”, културни институции и читалищната мрежа в общината.

Културният календар е представен чрез интерактивна книжка. За гостите на града са посочени и част от местата за настаняване и нощувки.