20 C
Пловдив
неделя, септември 24, 2023
Home Блог

Вече в сила: С 5 км/ч с тротинетка през столичните паркове

0

Новите правила за движение на електрическите тротинетки в София вече са в сила. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който припомни, че предложените от него мерки за регулиране на скоростта и паркирането на този вид превозни средства бяха приети от градския парламент през юли.

„Ограничихме нерегулираните движение и паркиране на 2000 тротинетки под наем в парковете и пешеходните пространства в целия град. В техния софтуер са въведени автоматични ограничения, така че движението с повече от 5 км/ч в забранените зони и паркирането на тротинетката по средата на парка да не бъдат възможни. Правилата важат и за частните електрически тротинетки, но за тях контрол трябва да упражнява полицията“, посочи Георгиев. Вече са обособени 70 специални места за паркиране на тротинетките в паркове и градски пространства в целия град. Ако тротинетката се намира в забранена за паркиране зона се начислява допълнителна такса или доставчикът на услугата не позволява ползвателят да приключи пътуването в приложението.

Монтираха първа соларна автобусна спирка в община Разград

0

Първа соларна автобусна спирка, на която има и станция за зареждане на телефони е монтирана в община Разград. Тя е на главната улица в село Кичево, част от пътя Разград-Кубрат. Произведена е от българска фирма, специализирана за соларни автоспирки. Стойността на доставката и монтажа е 8700 лв. с ДДС.

Соларният панел на покрива на спирката захранва осветителните тела, които светят нощем. Токът от слънчевата батерия отива и към стандартен USB порт, чрез който може да се зареждат мобилни телефони.

При осигуряване на финансов ресурс от общинския бюджет ще бъде обсъдена възможността за монтиране на слънчеви автобусни спирки и в други населени места в общината.

Снимка: Община Разград

Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3

Почти двадесет години след обявяването на проекта, България и Румъния започнаха реални действия за строителството на трети мост над Дунав. Двете страни подадоха съвместен проект пред Европейската комисия за предпроектно проучване на втори мост Русе-Гюргево. С това на практика двете държави стартират процеса по изграждане на втори комбиниран пътен и жп мост над Дунав при Русе.

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков подписа писмо за съвместен ангажимент с министъра на транспорта и инфраструктурата на Румъния, с което двете държави потвърждават позицията, че проектът е приоритетен и двете правителства ще работят за неговото изпълнение.

Координатори на дейностите ще бъдат Министерството на транспорта и съобщенията на България и Министерството на транспорта и инфраструктурата на Румъния. Българското министерство, заедно с асоциираните си партньори НКЖИ и АПИ, ще осъществява проучването за свързващата инфраструктура в страната. Финансовото участие на българската страна по проекта е в размер на 1,4 млн. евро (2,73 млн. лева), като се очаква до 50% от тях да бъдат безвъзмездна помощ по Механизма за свързване на Европа.

С проучванията ще бъде направен анализ на различните трасета и точките, от които ще започва мостът съответно в Русе и Гюргево, и ще бъде подпомогнат изборът на техническо решение.

В началото на 2024 г. се очаква да стане ясно дали проектът е одобрен за финансиране. Времевият график предвижда подписване на договор с ЕК до средата на 2024 г. и изпълнение до края на 2026 г., когато двете страни ще вземат решение за локацията и начина на финансиране на инфраструктурното съоръжение.

Ще се анализира и възможността за използване на механизмите на публично-частното партньорство за изграждане на съоръжението. Това би довело до значително съкращаване на сроковете за цялостна реализация на моста и би привлякло допълнително финансиране от други източници.

Община Тунджа реализира хибриден ВЕИ проект

0

В община Тунджа започна изграждането на фотоволтаичен парк „Тенево Солар“, първи етап от хибридния ВЕИ комплекс „Тенево“. Той ще включва също и вятърни турбини и батерии за съхранение на енергия.

Символичната първа копка направи кметът Георги Георгиев, защото инвестицията е на тунджанска територия.

Соларният парк е с планирана мощност от 237,58 MWp и ще бъде един от значимите проекти в страната и региона. Очаква се да бъде въведен в експлоатация в началото на 2025 година.

В следващата фаза проектът ще включи над 250 MW вятърна мощност и батерии за съхранение с капацитет 250 MW/500 MWh. Само соларната част на този проект може да задоволи напълно годишната консумация на около 100 000 домакинства с чиста енергия. Проектът в Тенево е съвместна инвестиция на датската компания Еurowind Energy и базираната във Виена Renalfa IPP, чрез общото им дружество EURA IPP.

Велико Търново: Нова организация на движението в Деня на независимостта

0

Във връзка с честването на 115 години от обявяване на Независимостта на България и свързаните с празника културни и обществени събития във Велико Търново се въвежда временна организация на движението, както следва:

На 21.09.2023 г. /четвъртък/ се затваря за движение и паркиране на пътни превозни средства ул. „Васил Левски” в участъка от студентски стол до кръстовището с ул. „Христо Ботев“ за времето от 15,30 ч. до 18,30 ч. във връзка с откриване на XVI Международен фестивал на военните оркестри и дефиле на участниците в него.

„Организация на движението, паркинги и гаражи” ЕООД гр. Велико Търново ще освободи от паркирали пътни превозни средства ул. „Васил Левски” в участъка от студентски стол до Община Велико Търново от 15,30 ч. до приключване на събитието.

На 22.09.2023 г. /петък/ във връзка с реализацията на прояви предвидени в програмата за честване на 115–та годишнина от обявяване на Независимостта на България се затварят за движение и паркиране на пътни превозни средства, както следва:

*пл. „Цар Асен І”; ул. „Климент Охридски” от църквата „Св. 40 мъченици” до пл. „Цар Асен І”; ул. „Иван Вазов” и ул. „Никола Пиколо” за времето от 07,30 ч. до 21,00 ч. или до приключване на събитието във връзка с изпълнение на празничната програма.

*пл. „Велчова завера”, ул. „Стефан Стамболов” и ул. „Независимост” до пл. „Майка България“ за времето от 11,00 ч. до 14,30 ч. за провеждане на празнично шествие и дефилир на участниците в XV Международен фестивал на военните оркестри.

*ул. „Васил Левски” в участъка от студентски стол до кръстовището с ул. „Христо Ботев“, ул. „Христо Ботев“ в участъка от кръстовището с ул. „Седми юли“ до кръстовището с ул. „Васил Левски“ за времето от 11,30 ч. до 14,30 ч. или до приключване на мероприятието във връзка с полагане на гирлянди на паметник „Майка България“.

*ул. „Васил Левски” в участъка от студентски стол до кръстовището с ул. „Христо Ботев“, ул. „Христо Ботев“ в участъка от кръстовището с ул. „Седми юли“ до кръстовището с ул. „Васил Левски“, ул. „Стефан Стамболов“, ул. „Независимост“ до кръстовището с ул. „Христо Ботев“, ул. „Христо Караминков“ и ул. „Опълченска“ от 16,30 ч. до приключване на събитието във връзка с празничната програма.

Във връзка с реализацията на 3D Mapping show „Величието на Асеневци” на 23.09. 2023 г. /събота/ се затваря за движение на пътни превозни средства и освобождава от паркирали МПС следните територии:

Пътният подход от участъка около хълма Света гора към ХГ „Борис Денев” и ул. „Васил Левски“ от студентски стол до кръстовището с ул. „Христо Ботев“, ул. „Христо Ботев“ в участъка от кръстовището с ул. „Седми юли“, ул. „Независимост, ул. „Стефан Стамболов“, ул. „Христо Караминков“, ул. „Опълченска“, ул. „Генерал Гурко“, ул. „Хаджи Димитър“, ул. „Митрополит Панарет Рашев“, ул. „Велчо Джамджията“, ул. „Иван Вазов“, ул. „Никола Пиколо“ до площад „Цар Асен I“ за времето от 18,00 ч. до 23,00 ч. или до приключване на мероприятието.

Ще бъде осигурен пропускателен режим за пешеходци на Стамболовия мост.

Във връзка с историческа възстановка „Посрещане на Княз Фердинанд на гара Трапезица и обявяване Независимостта на България“ в град Велико Търново се въвежда временна организация на движението на 23.09.2023 г. /събота/, като се затваря за движение на пътни превозни средства улица „Дервеня” в участъка от кръстовището с улица „Ксилифорска“ и Републикански път III-514 до сградата на гара Трапезица, за времето от 08:00 ч. до 10:30 ч.

Пет музея във Варна вече са достъпни за хората с увреждания

0

Пет отдела на Регионалния исторически музей във Варна – Етнографският музей, Природонаучният музей, музей „Нова история на Варна“, Музеят на Възраждането и Аладжа манастир, разполагат с модерен достъп за хора в неравностойно положение. Демонстрация на механичния подемник, предназначен за инвалидни колички, и на мултимедиен дисплей със сензорно управление, който замества физическото посещение на горните етажи на сградите, бе направено в Етнографския музей. На събитието присъстваха заместник-кметовете на Община Варна Ралица Герасимова и Коста Базитов, директорът на РИМ – Варна Игор Лазаренко, на Карин дом Борислава Черкезова, представители на различни интуиции и посетители.

Това са стари сгради, които изискват много усилия за промяна на пространството. Затова създадохме и виртуални турове, които да бъдат атрактивни и да представят информацията по достъпен начин. Те са на български и английски езици и могат да се наблюдават на екран, който може да се придвижва в пространството, обясни Деница Йорданова, която отговаря на проектите в РИМ – Варна.

Крайно време е варненските музеи да влязат в ерата на технологиите и да привличат все повече публика, каза зам.-кметът Ралица Герасимова. Тя допълни, че Община Варна работи много добре с музея и всяка година се финансират разкопки и изследвания, като през тази година са отделени средства за Раннохристиянската църква край село Звездица и за Варненския халколитен некропол.

Пловдив: Работна група чертае визия за Тютюневия град

Проблемите и благоустрояването на емблематичната зона на някогашните тютюневи складове в Пловдив, известна като Тютюневия град обсъдиха на среща представители на НИНКН, Община Пловдив и сдружението на собствениците на сгради в района. Срещата е по инициатива на областния управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев.

„Целта е да поставим началото на конструктивен диалог, да се очертаят проблемите и в ускорени темпове да започнем да отстраняваме препятствията пред обновяването на зоната и превръщането й в привлекателно място за живеене, бизнес и култура“, заяви областният управител. Някъде обаче се къса нишката, защото вече две десетилетия не се намират работещи решения и няма изработени правила за нейното благоустрояване като зона със статут на недвижима културна ценност.

„В същото време сградите в Тютюневия град продължават да се самосрутват и създават опасност за живота на преминаващите. Самонастанили се хора в тях палят пожари. По данни на ОДМВР-Пловдив само през м. август има два такива инцидента“, коментира още Зюмбилев.

Главният архитект на Община Пловдив арх. Димитър Ахрянов приветства възстановяването на диалога между заинтересованите страни. Той припомни, че общината има изготвен проект за реконструкция на инфраструктурата в зоната, който е внесен в НИНКН, но чака одобрение с мотива, че все още не са изработени специфичните правила за зоната. Необходимо е да бъдат съгласувани от института уличните настилки, осветлението и елементите на градското обзавеждане.

„Ние имаме инвестиционни намерения и искаме да съхраним тези сгради като им дадем ново предназначение и живот. За жалост вече 6-7 години такъв открит разговор между заинтересованите страни не се е провеждал, а без него е трудно да има съществен напредък“, заяви председателят на Сдружението на собствениците на сгради в Тютюневия град Константин Бояджиев. Сдружението е готово да съдейства с всичко необходимо, за да може да се изработят ясни и прозрачни правила за статута на зоната и да започне нейното благоустрояване.

„Екип от НИНКН в момента изготвя експертно проучване на цялата зона, което е пред своя финал и ще бъде внесено в Министерството на културата“, заяви от името на екипа урбанистът Владимир Петров. Очаква се до два месеца да бъде създадена Междуведомствена група, която да изработи специфичните правила за зоната.

Атрактивни пейки показват забележителностите и туристическите обекти в Симитли

Красиви пейки разказват за природните забележителности и туристическите обекти в община Симитли. Те са с атрактивна форма на книга и са разположени на различни локации в центъра на града.

Освен да си отпочинат, жителите и гостите на Симитли могат да се запознаят с характерните за региона традиции, обичаи, спортни постижения, природни забележителности и знакови обекти.

“Пейките представят Коматинските скали, кукерите, делтапланеризъм, рафтинг и други – с малък текст и красиви снимки. Те придават артистичен облик на центъра, коментира кметът Апостол Апостолов. Той си пожела повече щастливи хора да сядат на тях и анонсира, че предстои монтаж на още седем подобни пейки. Те ще бъдат с малко по-различен дизайн и ще показват на жителите и гостите, че община Симитли е туристическа дестинация с бъдеще.

АПИ: Разширяваме 20 първокласни пътни участъка до скоростни пътища

„Един от ключовите приоритети, залегнали в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за следващата година, е възлагането на идейни проекти с пълни геоложки проучвания и изработването на Подробни устройствени планове за 20 изключително важни първокласни пътни участъка, които да достигнат габарит на скоростни пътища“. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков по време на годишната конференция на Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“.

Трасетата, които ще бъдат разширени, са по направлението Русе – Разград – Шумен, Силистра – Шумен, Шумен – Ямбол, Ямбол – Лесово, Бургас – Малко Търново, Свищов – Русе, Враца – Оряхово и др.

„Това са участъци от републиканската пътна мрежа, които са залегнали в националната ни концепция за пространствено развитие и които следва да бъдат двигателят на регионалното развитие“, подчерта министърът.

Още тази година АПИ ще възложи идейно проектиране на по една допълнителна лента на автомагистрала „Тракия“ поне в участъка между София и Пловдив, съобщи Цеков.

Екипът на министерството и на АПИ е в готовност да започне строителството и на последния етап от магистрала „Струма“. Това може да стане веднага след като получи одобрението на Европейската комисия.

В края на есента се очаква АПИ да обяви обществена поръчка за участъка от Бяла до Велико Търново – част от магистралата „Русе – Маказа“, остава трасето Велико Търново – Маказа, до гръцката граница и връзките с магистралите „Тракия“ и „Марица“.

Изложба на именития Кристо в музей галерия „Анел“

„Кристо – поетика на необикновеното“ е изложба, която представя забележителната артистична визия и трансформиращите инсталации на известния художник Кристо. От 21 септември до 10 октомври 2023 г. тя ще бъде в музей галерия „Анел“ в София . Организира се от домакините и Съюз на колекционерите в България. Експозицията включва 26 фотографии на едни от емблематичните проекти на именития творец, подписани лично от него.

Колекцията прекосява сложния визуален маршрут от монументалния „Опакован Райхстаг“ в Берлин до ефирните „Заобиколени острови“ в Маями. Опаковъчните инсталации на Кристо предефинират разбирането за познатите структури и пейзажи. Чрез артистичното обгръщане на сгради, паметници и дори на цели острови, Кристо предизвиква да видим познатото в нова светлина. Провокира публиката да постави под въпрос границите между изкуството и архитектурата.

От „Плаващите кейове“ на италианското езеро Изео до ефирната „Завеса на долината“ в Колорадо творбите на Кристо взаимодействат с естествената среда, разкривайки по нов начин нейната красота.