26 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024
Home Блог

Обсъждат финално проектите от конкурса за реновиране на зала 1 в Дома на архитекта в София

Съюзът на архитектите в България провежда конкурс за концепция за художествено-пространствено оформление на зала 1 в Централния дом на архитекта на ул. „Кракра“ 11 в София. В средата на май журито се запозна с авторите на проектите, на които бяха присъдени две втори награди. Беше договорено двата екипа да доработят проектите според получените забележки, като се оформят окрупнени цени за евентуалната реализация.

Утре в заседателната зала на САБ ще се проведе последна среща с журито на конкурса и екипите, където ще се обсъдят доработените проекти. На 20 юни в сайта на САБ ще бъдат обявени окончателните резултати.

Откриха паметник на Хитър Петър и Настрадин Ходжа в Момчилград

Скулптури на популярните герои от народните приказки Хитър Петър и Настрадин Ходжа беше открит в центъра на Момчилград. Идеята за създаване на скулптурите е на местната общност, а целта е паметникът да символизира културното многообразие в града. Той е по проект на Общината, а средствата са осигурени по Местната инициативна група „Момчилград – Крумовград“. Фигурите на двамата приказни герои са в реален размер и са изработени от българския скулптор Сейфетин Шекеров – Сефо.

Паметникът на Хитър Петър и Настрадин Ходжа ще стане любимо място за снимки както на жителите, така и на гостите на Момчилград, убедени са местните. В града живеят представители на различни общности, култури и религии, което прави Момчилград колоритен.

Община Плевен реновира къщата на примата Гена Димитрова в родния Беглеж

Има проект за превръщането на сградата в музей

Община Плевен има идея за създаване на музей на оперната прима Гена Димитрова в родното й село Беглеж. За целта е изготвен проект и се водят разговори между представители на администрацията, кмета на селото и дъщерята на певицата. Желанието е след ремонт на къщата тя да стане обект за културен туризъм с изложбена зала и галерия със запазените вещи, сред които и пианото на Гена Димитрова.

На среща в Министерството на култура експерти по културно-историческо наследство изясняват процедурите за депозиране и одобрение на проекта, както и възможностите за държавно финансиране на неговата реализация.

УАСГ с готовност за разкриване на филиал в Бургас

0

Кметът на Община Бургас Димитър Николов презентира пред ректора на Университета по архитектура, строителство и геодезия /УАСГ/ доц. д-р арх. Гичка Кутова- Каменова и деканите на факултети възможностите, които Бургас предоставя за разкриването на филиал в града. Той запозна преподавателите с базите за бъдещо обучение на студенти, както и с проекта за студентски кампус, чието строителство ще стартира тази година.

Община Бургас ще предостави възможност за преддипломни стажове на студентите по архитектура, както и ще си съдейства с УАСГ по отношение на експертни консултации за бъдещи проекти и за опазване на културното наследство в града.

Доц. д-р арх. Гичка Кутова- Каменова заяви готовността на висшето учебно заведение за партньорство чрез изнесени обучения, стажове и практики на студенти в морския град.

Във връзка с бъдещото разкриване на филиал на УАСГ, Община Бургас ще направи предварително проучване сред браншовите организации и младите хора какви специалности да бъдат разкрити.

От висшето учебно заведение ще изпратят своите изисквания за помещенията, необходими за бъдещия студентски кампус, за да могат да бъдат максимално полезни за студентите и преподавателите от университета съобразно спецификата на различните специалности.

Университетските преподаватели споделиха, че за пръв път във висшето учебно заведение идва кмет на община, който да представи възможностите на града си. На срещата бяха обсъдени и възможностите за привличане на студенти с чуждоезикова форма на обучение в Бургас.

Ректорът на УАСГ заяви готовността на ръководството да стартира дейности за обучение в Бургас и впоследствие за разкриването на филиал в града. Предложението за него ще бъде внесено скоро на академичен съвет на висшето учебно заведение. Амбицията е още през следващата учебна година Бургас да посрещне първите студенти във филиала на УАСГ в морски град.

Община Сливен ремонтира изложбената зала „Сирак Скитник“

Община Сливен подписа договор за безвъзмездна финансова помощ по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт“ на Национален план за възстановяване и устойчивост. Проектът включва ремонт на сградата на зала „Сирак Скитник“, която се използва от Художествена галерия „Димитър Добрович“.

Предвижда се въвеждане на мерки за подобряване на енергийната ефективност, включващи топлинно изолиране на външни стени, покрив и под; подмяна на дограми; реконструкция на отоплителната инсталация, включително доставка и монтаж на термопомпи, ремонт и изграждане на нови тръбни инсталации, доставка и монтаж на система за подово отопление; доставка и монтаж на покривна фотоволтаична централа.

Предвижда се също реконструкция на осветителната инсталация, включително подмяна на осветителни тела с LED; ремонт на сградната канализационна инсталация; както и на сградните вентилационна и електрическа инсталации.

След въвеждане на мерките се очаква сградата да достигне енергиен клас „А“. Дейностите по проекта включват и подобряване достъпа за хора с увреждания.

Общата стойност на проекта е 2 800 771,58 лв., от които 1 898 180.01 лв. са безвъзмездна помощ. Срокът за изпълнение на всички дейности е 30 месеца. Община Сливен вече е обявила процедура за избор на изпълнител на инженеринг.

За 6 месеца: Затварят за ремонт Бетонния мост в Пловдив

Спират движението и затварят за ремонт Бетонния мост в Пловдив на 15 юни в 12 часа. Срокът за извършване на строителните дейности е шест месеца. Кметът на града Костадин Димитров уверява, че той ще бъде спазен и съоръжението ще бъде отворено с реновирани параметри около Коледа.

За да се облекчи част от трафика отваряме Кукленско шосе в ремонтираната част, уточни градоначалникът. Той добави, че е избран летният сезон, тъй като в този период движението е доста по-ограничено, улиците не са толкова натоварени, а учениците са завършили училище.

От фирмата изпълнител „Трейс холд груп” също уверяват, че срокът от шест месеца, в който трае ремонтът, ще бъде спазен. Предстои в следващите десет дни да бъдат извършени демонтажни дейности. След 25-ти юни ще бъде демонтирана повърхността на моста”, бул. „Христо Ботев” няма да се затваря. Въвеждат се промени в маршрутите на автобусите от градския транспорт в участъка на моста.

Строят едното платно на „Струма“ извън Кресненското дефиле

МОСВ даде зелена светлина за проекта

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) даде зелена светлина за изграждането на едното платно на автомагистрала „Струма“ извън Кресненското дефиле. Това ще даде възможност да започне работата по последния участък на аутобана между Крупник и Кресна.

Екоминистерството е преценило, че изменението на инвестиционното предложение няма да окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда, както и върху защитените зони от екологичната мрежа „Натура 2000“. Така процедурата по изграждането на т.нар. източен вариант на еднопосочното платно от Кулата към София, извън Кресненското дефиле е отключена.

Припомняме, че за Лот 3.2. на АМ „Струма“ е извършена ОВОС през 2017 г., като Решението по ОВОС беше обжалвано по съдебен ред от две физически лица и от една неправителствена организация. С Решение от 23.05.2018 г. Върховният административен съд отхвърли жалбите като неоснователни. През 2023 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ уведоми МОСВ за изменения в инвестиционното си предложение за Лот 3.2. на АМ „Струма“. Измененията са в резултат от по-подробната фаза на проектиране, при която са взети предвид условията и мерките от Решението по ОВОС от 2017 г. Изменението на инвестиционното предложение се отнася за лявото платно на Лот 3.2, което ще осигурява еднопосочното движение от Кулата към София и обходния път на гр. Кресна. Изменението на инвестиционното предложение не разглежда дясното платно, преминаващо през Кресненското дефиле и рехабилитацията на съществуващия път Е-79.

Започва издаването на лични карти с биометрични данни

Новият образец влиза в сила от 17 юни

От 17 юни т.г. Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта, съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи. С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка.

Какви предимства дава личната карта от ново поколение?

Документът отваря възможността на българските граждани, които пътуват в страните от ЕС, да преминават през електронните пунктове на ГКПП, улеснява и ускорява контрола на граничните власти от останалите държави. На по-късен етап, с вписването на удостоверение за електронна идентичност, гражданите ще могат да се идентифицират и във виртуална среда при ползване на електронни услуги и информационни системи.

Какво трябва да знаете?

Смяната на личния документ не е задължителна. Личните карти, които са издадени до 16.06.2024 г., включително, са със срок на валидност до 2 август 2031 г., освен ако срокът им на валидност не е изтекъл преди това.

Запазва се срокът на услугата– обикновена до 30 дни, бърза до 3 дни и експресна – в рамките на 8 работни часа, като заявленията за издаване на новия документ могат да се подават във всички звена „Български лични документи“ в страната. Възползвалите се от експресната услуга ще получават документа си само в София лично или от упълномощено лице.

Остава опцията за издаването на безплатна лична карта за лицата от 14 до 16-годишна възраст, с валидност от 4 години.

Отпада издаването на безсрочна лична карта на лица, навършили 58 години. На лица от 18 до 70 години ще се издава лична карта със срок на валидност от 10 години. Лицата, навършили 70 години могат да изберат срок на валидност 10 или 30 години, като документът отново е безплатен.

Каква е таксата за издаване на новите документи за лица от 18 до 70 години?

До края на годината тя остава непроменена за всички видове услуги – обикновена, бърза и експресна. От началото на 2025 г. се въвежда цена от 30 лева за обикновена услуга. До края на годината се запазва и тарифата за издаването на личен документ за лица с трайна намалена работоспособност или вид и степен на увреждане 50 и над 50 процента, като от началото на следващата година за обикновена услуга се въвежда цена от 3 лева, за бърза – 6 лева и за експресна – 15 лева. Лична карта със срок на валидност от една година се издава на лица, от които е невъзможно снемане на пръстови отпечатъци, поради временна физическа невъзможност. Таксата за документа е 3 лева при обикновената услуга, 6 лева – при бързата и 15 – при експресната.

Пак нови разписания и маршрути на влакове заради ремонта на гара София

От понеделник – 17 юни, влизат в сила промени в разписанията и маршрутите на някои влакове, други няма да се движат, но пътниците ще могат да ползват композиции от други места с удължени маршрути, съобщиха от „Българските държавни железници“ (БДЖ) и Националната компания „Железопътна инфраструктура“ в сряда.

Корекциите трябва да облекчат натовареността на движението и маневрената дейност на Централна гара София, на която в момента се извършва пълен ремонт на шест от 13-те коловоза, което ги прави неизползваеми.

Промените в движението на влаковете са:

Бързият влак № 1611 от Драгоман за Свиленград ще пътува по маршрут от Перник до Свиленград. По тази причина е осигурено движение на нов пътнически влак № 10215 от Драгоман за София по разписанието на бързия влак за Свиленград в този участък.

Бързият влак № 5620 от Благоевград за София ще заминава с 15 минути по-рано от гара Благоевград, т.е. в 05:10 ч. В участъка от Перник до София по неговото разписание ще се движи бърз влак № 1611 от Перник за Свиленград.

Спират се бързите влакове № 5615 от София за Кулата и № 5610 от Петрич за София.

Бързият влак № 5619 от София за Петрич ще се движи само до гара Благоевград.

Крайградският пътнически влак № 50230 от Дупница за Костенец няма да пътува. По неговия маршрут ще се движи бърз влак № 3621 от Дупница за Бургас. Композицията на този влак ще тръгва с 22 минути по-рано от Централна гара София, т.е. в 07:03 ч.

Осигурено е движението на нов пътнически влак № 10221 от Перник за Костенец, който ще се движи по маршрута на бързия влак № 3621 в участъка от Перник до София. Този влак ще замества обслужването на пътниците от отменения крайградски пътнически влак № 50230 в участъка от София до Костенец.

Крайградският пътнически влак № 10206 от София за Драгоман няма да се движи. По тази причина се удължава маршрутът на пътнически влак № 30122 от Копривщица за София по маршрута на крайградския пътнически влак до Драгоман.

Крайградският пътнически влак № 10207 от Драгоман за София няма да пътува. По неговото разписание ще бъде удължен маршрутът на пътнически влак № 10223 от Драгоман през София за Ихтиман.

Крайградският пътнически влак № 10220 от Вакарел за Банкя няма да се движи. За обслужване на пътниците от този влак е удължен маршрутът на пътнически влак № 10120 от Септември за София с променено разписание до Банкя.

Пътнически влак 50132 Кулата за Дупница ще пътува само в участъка от Благоевград до Дупница.

Крайградските пътнически влакове № 50250 и № 50258 от Кулата за Генерал Тодоров, № 50251 и № 50257 от Генерал Тодоров за Кулата няма да се движат, както и крайградските пътнически влакове № 52208 от Петрич за Генерал Тодоров и № 52209 от Генерал Тодоров за Петрич;

Пътническият влак № 10111 от София за Пловдив ще заминава от гара Подуяне пътническа, вместо от Централна гара София;

Пътническият влак № 10114 от Пловдив за София ще пътува до гара Подуяне пътническа.

Крайградският пътнически влак № 10222 от Костенец до София ще се движи до гара Подуяне пътническа.

Пътнически влак № 30123 от София за Копривщица ще потегля от гара Подуяне пътническа, вместо от Централна гара София.

Крайградският пътнически влак № 20259 от Централна гара София до гара София север няма да се движи.

Съюзът на ландшафтните архитекти отбелязва 20-годишен юбилей

На 14 юни Съюзът на ландшафтните архитекти (СЛА) отбелязва своя 20-годишен юбилей. По този повод се открива изложба на проектите, отличени в конкурса „Ландшафтен архитект на годината“ от 2020 до 2023 година.

Сдружението е основано през 2004 година. То е приемник и продължение на Научно-техническия Съюз за периода от основаването му 1949 до 1965 година, както и на Клуба “Ландшафтна архитектура” при Съюза на архитектите в България.

Съюзът на ландшафтните архитекти в България консултира и изработва експертни становища в областта на ландшафтната архитектура, организира дискусии по важни за обществото и членовете на СЛА проблеми на ландшафтната архитектура и нормативната й уредба, документира и опазва паметниците на градинско-парковото и ландшафтното изкуство. СЛА провежда конкурси, съдейства за развитието на образованието по ландшафтна архитектура, организира прояви и информира обществеността за творческите постижения на своите членове.