18 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

„Безкрайният мост” – една от архитектурните атракции на гр. Орхус

Има ли безкраен мост? Оказва се – да! „Безкрайният мост” се намира в Орхус, вторият по големина град в Дания. Проектиран е от „Gjøde & Povlsgaard Arkitekter“ специално за фестивала „Скулптура от морето 2015“.

Мостът е безкраен, защото всъщност е кръгъл с диаметър около 100 метра и е разположен на плажа на града. По-голямата част от него стои над водите на залива. Мостът е направен от дърво, но носещите колони са от стомана.

Съоръжението не отвежда никъде, а е предназначено да помогне на хората да се насладят на прекрасната околна природа и да осъзнаят връзката между града и великолепния пейзаж на залива. Именно това е замисълът на архитектите. Проектиран първоначално като част от временна композиция, жителите на Орхус и местната управа инвестирали в укрепването на проекта. Така мостът от произведение на модерното изкуство и архитектура станал постоянна част и забележителност на града.

„Разхождайки се по моста, вие преживявате променящия се пейзаж като безкрайна панорамна композиция и в същото време влизате в пространство на социално взаимодействие с други хора, преживяващи една и съща панорама,” казва Йохан Гьоде, съдружник и съосновател на „Gjøde & Povlsgaard Arkitekter“.

Независимо дали отивате да скачате във водата и да поплувате или просто да се разхождате наоколо, за да се наслаждавате на гледката към морето и плажа, „Безкрайният мост” е невероятно място за релакс и прекарване на деня със семейството и приятелите, категорични са жителите на Орхус.

Related Articles

Първа копка на водопровод в Дълго поле

Строителната програма на община Калояново е за над 6 млн. лева Първа копка на водопровод на ул. "2-ра" в село Дълго поле направиха кметът на...

Разширяват системата за видеонаблюдение в Бобов дол

Центърът на Бобов дол ще бъде с постоянно видеонаблюдение. За целта Общината отпуска по бюджета допълнителни 21 000 лева, каза пред БНР кметът на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ