4 C
Пловдив
вторник, ноември 28, 2023

„Безкрайният мост” – една от архитектурните атракции на гр. Орхус

Има ли безкраен мост? Оказва се – да! „Безкрайният мост” се намира в Орхус, вторият по големина град в Дания. Проектиран е от „Gjøde & Povlsgaard Arkitekter“ специално за фестивала „Скулптура от морето 2015“.

Мостът е безкраен, защото всъщност е кръгъл с диаметър около 100 метра и е разположен на плажа на града. По-голямата част от него стои над водите на залива. Мостът е направен от дърво, но носещите колони са от стомана.

Съоръжението не отвежда никъде, а е предназначено да помогне на хората да се насладят на прекрасната околна природа и да осъзнаят връзката между града и великолепния пейзаж на залива. Именно това е замисълът на архитектите. Проектиран първоначално като част от временна композиция, жителите на Орхус и местната управа инвестирали в укрепването на проекта. Така мостът от произведение на модерното изкуство и архитектура станал постоянна част и забележителност на града.

„Разхождайки се по моста, вие преживявате променящия се пейзаж като безкрайна панорамна композиция и в същото време влизате в пространство на социално взаимодействие с други хора, преживяващи една и съща панорама,” казва Йохан Гьоде, съдружник и съосновател на „Gjøde & Povlsgaard Arkitekter“.

Независимо дали отивате да скачате във водата и да поплувате или просто да се разхождате наоколо, за да се наслаждавате на гледката към морето и плажа, „Безкрайният мост” е невероятно място за релакс и прекарване на деня със семейството и приятелите, категорични са жителите на Орхус.

Related Articles

Община Търговище поема управлението на Мисионис

Община Търговище ще иска разрешение от Министерството на културата за поемане на управлението на късноантичния и средновековен град Мисионис за срок от 10 години,...

ИПИ: Много региони са с потенциал за подобряване на развитието си

Няма непреодолими бариери пред икономическото и социалното преобразяване на местно ниво. Амбицията, усилията и финансовата независимост на местните власти могат да повлияят за повишаване...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ