17 C
Пловдив
понеделник, май 13, 2024

Проверката на пътищата: Над 50% от участъците са с отклонения

165 километра нови пътища, които още са в гаранция, са инспектирани от Института по пътищата и мостовете към АПИ през септември, обяви регионалният министър Андрей Цеков. Има 5 пътни участъка, в които няма никакви отклонения от изискванията. В други 7 други има разминавания в проектните изисквания, както и в нормативно допустимите параметри за дебелина на пътната настилка. Въз основа на тези доклади, АПИ е изпратила писма до фирмите да се отстранят недостатъците. Министър Цеков посочи, че при над 50% от обектите има отклонения на качеството.

На 4 от проверените 13 пътища за равност са открити нередности. Това са отсечките между Кресна и Сандански на АМ „Струма“, околовръстния път на Добрич, пътя Мездра – Роман и участък от АМ „Хемус“. Взети са общо 312 сондажни проби от 12 обекта в гаранционен срок. На един от обектите вече се предприема отстраняване на недостатъците, в рамките на гаранционната отговорност на фирмите изпълнители.

Проверките стартираха през септември 2023 г. Експертите обследват равността на настилките по магистрални и първокласни участъци от републиканската пътна мрежа, на които скоро изтича гаранционният срок.

Related Articles

Община Троян ще изгражда трасе за колоездене в лесопарк „Турлата“

Идеята за изграждане на трасе за колоездене в Троян е на велоклуб „Troyan Horse“ и общината. Експерти вече огледаха предвидения терен в парк"Турлата", като...

Инвестират близо 16 млн. лв. за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ