30 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

БДЖ пуска обществена поръчка за 35 мотрисни влака

БДЖ ще пусне отново обществена поръчка за 35 мотрисни влака, съобщи пред БНР транспортният министър Георги Гвоздейков. По думите му поръчката е опростена, защото рестриктивните технически параметри са затруднили изпълнителите. Съобразихме се основно с базовите изисквания и стандарти в Европа и света, допълни още той. Поръчката е на стойност над 1,1 млрд. лева без ДДС.

До началото на февруари се очаква да бъде избран и кандидат за доставката на 20 електрически влака тип „push – pull“, като стойността е 1,2 млрд. лева.

В Министерството на транспорта се прави анализ на планове за либерализация на железопътния транспорт и вероятно до април ще има готовност за обявяване на обществена поръчка и за избор на оператори на жп пътнически и товарен транспорт, стана ясно още от думите на министъра.

Според него БДЖ се справя много добре с пътническата услуга, която има и социален компонент, и има шанс да бъде следващият жп превозвач.

Related Articles

За 17-та година: Фестивалът на пясъчните фигури привлича туристи в Бургас

За 17-та поредна година впечатляващи пясъчни скулптури радват туристите в морския град. Атракцията, запазена марка на Бургас, може да се разгледа до края на...

През уикенда: Ретро влак по пътя на теснолинейката Септември – Велинград

Влак с ретро вагони пътува събота и неделя през юли по маршрута от гара Септември до гара Велинград и Цветино, съобщиха от пресцентъра на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ