29 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

БДЖ купува още 10 нови локомотива

Закупуването на още 10 нови електрически локомотива ще допринесе за по-ефективното изпълнение на графика за движение на влаковете. Това обяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на подписването на договор за доставка на десет локомотива от най-ново поколение „Смартрон“ на „Сименс“. Така общият брой локомотиви от тази серия у нас ще достигне 25.

„Технологиите в този сектор се развиват изключително динамично и ние трябва да вървим в крак с времето“, обясни Гвоздейков. Той допълни, че с придобиването на новите десет локомотива ще бъде елиминиран ежедневният недостиг, заради който е сериозно затруднено нормалното изпълнение на графика на влаковете.

Документът беше подписан от Венцислав Славков, управител на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД и управителите на фирмата-изпълнител ДЗЗД „Сименс Трон“ Калин Иванов и Милена Момерин. На събитието присъстваха заместник-министърът на транспорта и съобщенията Бисер Минчев, ръководството на „Холдинг БДЖ“ ЕАД, и др.

Договорът за доставка и гаранционна поддръжка на 10 броя новопроизведени магистрални електрически локомотиви за нуждите на „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД“ е със срок 48 месеца. Очаква се първият локомотив да бъде доставен до 18 месеца, а останалите девет – до 24-тия месец от договора. Стойността му е 91,2 млн. лева без ДДС, а изпълнител е ДЗЗД „Сименс Трон“.

Related Articles

Правят 11 индустриални зони в Северна България

Ще бъдат финансирани с близо 207 млн. лв. от Плана за възстановяване Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи развитието и изграждането на общо 11...

Улеснение: Нов раздел „Становища“ в сайта на ДНСК

Нов раздел е създаден в сайта на Дирекцията по национален строителен контрол (ДНСК). В него се публикуват становища, изготвени от служители на ДНСК и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ