13 C
Пловдив
неделя, април 14, 2024

Архитекти от курс „Шайо“ с изложба на проекти за опазване архитектурното наследство на Видин

Днес от 17 часа откриват изложбата „Ателие Видин“ в зала 1 на Съюза на архитектите в София. Нейни автори са възпитаниците на деветото издание на специализирания курс за архитекти по опазване на недвижимото културно наследство, създаден от НИНКН и школата „Шайо“ към Центъра за архитектура и наследство в Париж.

Изложбата представя проектите за реставрация на Османската отбранителна система, Военния клуб с крайдунавския парк, Земеделската банка и Дизеловата електроцентрала във Видин и превръщането им в автентични притегателни живи пространства. Те са резултатът от 6-месечната работа на 25 архитекти, разпределени в 4 екипа, и са част от обучението на курса „Шайо“, който се провежда с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Община Видин беше домакин на ателието и заяви желание да осъществи проектите, за да съхрани емблематичните недвижими ценности и да ги интегрира в културата и икономиката на града. Така за пръв път учебните проекти ще бъдат приложени в практиката – модел, който дава нов смисъл и дълбочина на курса, но и възможност за общините в България да се погрижат за своето недвижимо културно богатство.

Изложбата проследява целия процес на проектиране – проучванията на терен и на архивите, фотодокументирането, скиците, чертежите, идеите и плановете за съвременните функции на обектите и заобикалящата ги среда. Тя вече беше показана в Пловдив, където се състоя защитата на курсовите работи, а след София ще бъде представена и във Видин.

Related Articles

Конкурс: Облагородяват градската среда с графити творби

Електрохолд и Sofia Graffiti Tour организират конкурс за графити творба в рамките на фестивала SOFIA URBAN ART. Той ще се проведе в София на...

До края на април ще е готов новият мост в с. Горна Кремена

Напредва строителството на новия мост в село Горна Кремена на третокласния път III-103 Мездра - Роман в област Враца. До момента е премахнато старото...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ