24 C
Пловдив
събота, май 25, 2024

Археологически комплекс „Долината на тракийските царе“ посреща туристи

Представя по иновативен начин тракийската култура и изкуство

Археологическият комплекс „Долината на тракийските царе“ се намира в град Шипка, а в непосредствена близост до него са тракийските гробници Грифони, Хелвеция, Голяма Косматка, Оструша и Шушманец (Шишманец). В комплекса е изградена централна сграда, в която посетителите могат да видят восъчни фигури на тракийския цар, царица, виночерпец и воин, създадени по подобие на стенописите в казанлъшката Тракийска гробница, и да си направят снимки с тях, облечени в типичните за епохата дрехи.

Туристите ще се озоват в тронната зала на двореца в античния град „Севтополис“, а самият античен град е пресъздаден в макет, който представя съществуването му под язовир „Копринка“.

В комплекса има многофункционална зала за събития, изложби, ресторант с винарна, пет къщи за гости, център за билети и кафене. Холограмен екскурзовод, визуализиращ тракийски владетел, посреща посетителите и разказва за Долината на тракийските царе.

Чрез триизмерна виртуална реалност туристите имат възможност под формата на игра да научат различни детайли и аспекти на тракийската култура, начин на живот. В централната сграда на разположение на посетителите са още ателие за керамика, ювелирно ателие, магазини за сувенири.

На панорамната стена на комплекса са разположени далекогледи, с които посетителите могат да разглеждат Долината на тракийските царе. Предвидени са още възможности за наемане на велосипеди, колички за голф, обиколка и заснемане на долината с дрон и обиколка с балон с топъл въздух.

Комплексът е част от един от най-широкомащабните проекти на Община Казанлък „Светът на траките“. Проектът е финансиран по Оперативната програма “Региони в растеж 2014-2020” и включва консервация, реставрация и социализация на тракийска гробница и култов комплекс “Оструша”, изграждане на велоалея от град Крън до град Шипка, както и построяване на туристическия комплекс.

Снимки: Община Казанлък

Related Articles

Община Приморско получи държавни имоти за градски парк

Правителството одобри Община Приморско да получи държавни имоти в града с площ близо 14 000 кв. Те ще бъдат използвани за изграждане на общински...

Определиха финалистите на проекта „Аз мога да строя – DELECTO“

Ученици от строителните гимназии се бориха за номинации Във финалите на проекта „Аз мога да строя – DELECTO“, организиран от КСБ участваха 62 ученици, разделени...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ