16 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

МРРБ изплаща близо 640 млн. лв. на фирми за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа

Близо 640 млн. лв. ще бъдат разплатени към пътните фирми по наддоговорените дейности за 2021 г. за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Това съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по време на парламентарния контрол във вторник.

Работната група от министерствата на финансите и на регионалното развитие извършва ревизия на дейностите по текущ ремонт и поддръжка на пътищата за 2021 г. Анализира и всички сертификати за извършени дейности от пътноподдържащите фирми.

Сумата по тези сертификати, които не пораждат спорове, ще бъде изцяло разплатена, каза Караджов. Там, където са извършвани основни ремонти, трябва да се провери доколко възложената работа съответства на изпълнената. Причината е, че няма конкурсна процедура за достигнатата цена. Проверката на комисията ще продължи три месеца, като е възможно срокът да бъде удължен, допълни министърът.

129 млн. лв. са за маркировка, знаци и мантинели.

Очаквам комисията да излезе с решение, с което 129 млн. лв., свързани с тези дейности да бъдат изплатени. Предвид това, че проверката на сертификатите ще отнеме повече време, а на фирмите ще им е тежко да посрещат този голям дълг и в същото време да продължат да поддържат пътищата, имаме съгласие да се разплати 50% от оставащата наддоговорена сума. Това е около 509 млн. лв. допълнително над тези 129 млн. лв., каза още Гроздан Караджов.

По думите му следващата седмица трябва да има решение на комисията и необходимата сума ще бъде осигурена с постановление на Министерския съвет.

 

Related Articles

Представят проекта за ревитализация на Колодрума в Сливен

Община Сливен ще представи проекта за ревитализация на Колодрума на 24 април – сряда. Срещата на кмета Стефан Радев и общинските специалисти с проектанти,...

Кв. „Изток“ ще е първият в столицата с изцяло ремонтирани тротоари

Започна строителният сезон в почти всички райони в София. Текат ремонти и възстановителни дейности по голяма част от инфраструктурата. В момента освен обновяване на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ