13 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Как страната ни ще разходва 29 млрд. евро от ЕС в периода 2021-2027 г.

29 млрд. евро ще получи България от бюджета на Европейския съюз за следващия програмен период 2021-2027 г., като от тях 7,7 млрд. евро ще са безвъзмездна помощ. Страната ни ще получи и 200 млн. евро в подкрепа на по-слабо развитите региони – пари, които бяха договорени извънредно по време на преговорите между лидерите на страните от ЕС на последния им съвет в края на юли. Според финансисти бюджетът, който е договорен за България, поставя пред страната ни въпроса за политиките – как да се направи така, че да се догонят страните, които са по-напред от нас.

Пари за общините

Националното сдружение на общините в България публикува документ, който отразява рамката за следващия програмен период, приета от лидерите на ЕС. От него се виждат договореностите на евросредствата по програми, които пряко засягат общините. Най-много средства са отделени за Оперативна програма „Развитие на регионите“ (ОПРР). Тя има бюджет от 1.464 млрд. евро (евродял) + 2.68 млрд. евро (евродял) от Фонд за справедлив преход (ФСП), който представлява целенасочена подкрепа за най-засегнатите от прехода региони по т.нар Зелена сделка.

Парите по тази програма ще се разпределят по две направления. Първото е „Интегрирано градско развитие“, което обхваща 10-те най-големи общини – Видин, Плевен, Русе, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, София и Благоевград.

Второто направление по програмата е „Интегрирано териториално развитие на регионите“ и то включва 40 градски общини, в които има населени места с над 15 000 жители. Парите по това перо ще подкрепят инфраструктурни мерки за насърчаване на икономическата активност, енергийната ефективност, устойчивата градска мобилност, зелената градска инфраструктура и сигурността в обществени пространства. Другите направления са общински жилища, култура и спорт, туризъм, здравна и социална инфраструктура, вкл. детски ясли, образователна инфраструктура (вкл. детски градини), качествена и безопасна околна среда и културно-историческо наследство. Бенефициенти може да са държавни органи, областни администрации, общински власти и др.

1,55 млрд. евро финансова инжекция за околна среда

Бюджетът по ОП „Околна среда“ е 1.55 млрд. евро (евродял) и има пет приоритетни оси – „Води“, „Отпадъци“, „Биологично разнообразие“, „Риск и изменение на климата“, „Въздух“. Допустими бенефициенти са ВиК дружества и Столична община, както и общини. По нея могат да кандидатстват ПУДООС, ИАОС, НСОРБ, структури за управление на Натура 2000, структури на МОСВ, структури на МЗХГ, Агенция „Пътна инфраструктура“, областни администрации, Изпълнителна агенция „Околна среда“ и др.

Проектите трябва да са в областта на изграждане и реконструкция на ВиК инфраструктура, която е свързана с управлението на битовите отпадъци (рециклиране и намаляване на количествата на депонираните отпадъци). Ще се подкрепя превенцията и управление на риска от наводнения и засушаване, свлачища и горски пожари, намаляване на замърсяването на въздуха от битовото отопление, намаляване на замърсяването на въздуха от транспорта чрез насърчаване на електромобилността и др.

София разширява метрото

По Оперативна програма „Транспортна свързаност“ бюджетът е 1.609 млрд. евро (евродял). Тази програма има 4 приоритета – „Развитие на железопътната инфраструктура по „основната“ и „широкообхватната“ Трансевропейска транспортна мрежа“, „Развитие на пътната инфраструктура по основната Трансевропейска транспортна мрежа“, „Подобряване на интермодалността и развитие на устойчива градска мобилност“ и „Иновации в транспорта, модернизирани системи за управление на трафика, подобряване на сигурността и безопасността на транспорта“. Допустими бенефициенти по нея са ДП Национална компания „Железопътна инфраструктура“, Агенция „Пътна инфраструктура“, „Метрополитен“ ЕАД, ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“, ДП „Пристанищна инфраструктура“ и ИА „Морска администрация“.

Столична община може да получи пари за разширяване на метрото в София, включително закупуване на подвижен състав, както и за създаване на нови интермодални връзки за пътници в обществената транспортна система на София. Проектите трябва да включват изграждане, модернизация, рехабилитация, електрификация и внедряване на сигнализация и телекомуникации на железопътни участъци, изграждане и модернизация на участъци от пътната инфраструктура по основната Трансевропейска транспортна мрежа.

Related Articles

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...

МРРБ попълва състава на Съвета за развитие на Югозападен регион за планиране

Министерството на регионалното развитие и благоустройството стартира процедура за избор на представители на икономическия сектор и юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) за общественополезна...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ