14 C
Пловдив
четвъртък, май 9, 2024

На 5 март: Пускат движението по новия участък Макреш – Бела от пътя Видин – Ботевград

Движението по новоизградения участък между с. Макреш и с. Бела от пътя Видин – Ботевград ще бъде пуснато на март след 15 ч. Трасето е с дължина 13,6 км. Започва от разклона за Макреш до Бела и преминава извън обхвата на първокласния път I-1. Обектът е завършен, издаден е Акт 15 и предстои назначаването на Държавна приемателна комисия за издаване на Акт 16 и разрешението за ползване.

Новият участък е с габарит на магистрала с две платна за движение в посока, със средна разделителна ивица и банкети. Платната са с по две летни за движение, аварийна лента, като в определени участъци с по-големи надлъжни наклони е изградена лента за бавно движещи се товарни автомобили. Такава ще има между 36-ти и 39-ти км в платното за Видин и между 39-ти и 44-ти км в посока Ботевград. В участъка са изградени 2 пътни възела – п. в. „Макреш“ при 36-ти км, и п. в. „Бела“ – при 46-ти км. Чрез тях ще се осъществява връзката с останалите пътища в региона. Построени са редица съоръжения – мост над река Арчар с дължина над 118 м, два виадукта по 205 м и 218 м, пътни и селскостопански подлези и надлези, включително и жп надлез над жп линията София – Видин, водостоци и др. В близост до пътен възел „Бела“ ще бъде изграден контролен център за управление на трафика по бъдещата магистрала.

Новият участък е изграден изцяло със средства от републиканския бюджет. Изпълнител е „Автомагистрали“ ЕАД. Стойността на строително-монтажните работи на 13,6 км участък е близо 341,2 млн. лв. с ДДС. Проектант е „Виа План Бурда“ ДЗЗД, с участници: „ВИА-ПЛАН“ ЕООД и „Илия Бурда“ ЕООД. Стойността на договора е 154 800,00 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от Консултанти Макреш – Бела“ ДЗЗД, в който са: „ТЕК – КУАТРО“ АД, „СТРОЛ – 1000“ АД. Договорите с тях са за 1 674 840,00 лв. с ДДС и 35 998,80 лв. с ДДС.

Related Articles

Пловдив: Паркинг на хипермаркет става автокино

Автокино фестивал с български филми гостува в Пловдив на 7 и 8 май. На паркинга на голям хипермаркет на бул. "Македония“ 97 ще бъдат...

Тракийският гробнично-култов комплекс „Оструша“ посреща посетители

Тракийският гробнично-култов комплекс „Оструша“ отвори за посетители. Един от най-внушителните комплекси в Долината на тракийските царе ще работи всеки ден от седмицата, а входът...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ