19 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

На 5 март: Пускат движението по новия участък Макреш – Бела от пътя Видин – Ботевград

Движението по новоизградения участък между с. Макреш и с. Бела от пътя Видин – Ботевград ще бъде пуснато на март след 15 ч. Трасето е с дължина 13,6 км. Започва от разклона за Макреш до Бела и преминава извън обхвата на първокласния път I-1. Обектът е завършен, издаден е Акт 15 и предстои назначаването на Държавна приемателна комисия за издаване на Акт 16 и разрешението за ползване.

Новият участък е с габарит на магистрала с две платна за движение в посока, със средна разделителна ивица и банкети. Платната са с по две летни за движение, аварийна лента, като в определени участъци с по-големи надлъжни наклони е изградена лента за бавно движещи се товарни автомобили. Такава ще има между 36-ти и 39-ти км в платното за Видин и между 39-ти и 44-ти км в посока Ботевград. В участъка са изградени 2 пътни възела – п. в. „Макреш“ при 36-ти км, и п. в. „Бела“ – при 46-ти км. Чрез тях ще се осъществява връзката с останалите пътища в региона. Построени са редица съоръжения – мост над река Арчар с дължина над 118 м, два виадукта по 205 м и 218 м, пътни и селскостопански подлези и надлези, включително и жп надлез над жп линията София – Видин, водостоци и др. В близост до пътен възел „Бела“ ще бъде изграден контролен център за управление на трафика по бъдещата магистрала.

Новият участък е изграден изцяло със средства от републиканския бюджет. Изпълнител е „Автомагистрали“ ЕАД. Стойността на строително-монтажните работи на 13,6 км участък е близо 341,2 млн. лв. с ДДС. Проектант е „Виа План Бурда“ ДЗЗД, с участници: „ВИА-ПЛАН“ ЕООД и „Илия Бурда“ ЕООД. Стойността на договора е 154 800,00 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от Консултанти Макреш – Бела“ ДЗЗД, в който са: „ТЕК – КУАТРО“ АД, „СТРОЛ – 1000“ АД. Договорите с тях са за 1 674 840,00 лв. с ДДС и 35 998,80 лв. с ДДС.

Related Articles

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...

Нови компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас

Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ