14 C
Пловдив
понеделник, май 20, 2024

Изграждат нови физкултурни салони и площадки в близо 500 училища

Министерството на образованието и науката (МОН) започва работа по програма за изграждане на нови физкултурни салони и открити спортни площадки, ремонт или цялостно обновяване на вече съществуващите такива в 496 училища в страната, съобщиха от пресцентъра на образователното ведомство. Списъците с одобрените по проекта образователни институции са публикувани в сайта на МОН.

Програмата е разделена на три модула. Първите два са за проектиране и изграждане на нови физкултурни салони и за основен ремонт на съществуващи салони. Финансиране по тях ще получат общо 120 училища, а одобрените средства са в размер на над 137,5 млн. лева. По третия модул – “Изграждане и основен ремонт на открити спортни площадки“, са одобрени проектите на 376 училища. Тяхната обща стойност е малко над 50,6 млн. лева.

Целта на програмата е да се подобри спортната култура и физическото възпитание на учениците чрез модернизиране на спортната база на училищата, както и създаване на условия за пълноценното й използване. Това ще помогне за провеждане на редовните часове по физическо възпитание и за организиране на дейности извън учебния план.

Целта е, при успешна реализация на проектите, до края на 2027 г. в близо една четвърт от училищата в страната да бъде изградена нова, модерна спортна база. Крайният срок за изпълнение на всички дейности е 31 декември 2027 г., уточняват от МОН.

Related Articles

Община Карлово се включва в проекта за водородна долина

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов обсъди с ректора на Тракийския университет в Стара Загора проф. д-р Добри Ярков участието на Общината в проекта...

АПИ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища по републиканската пътна мрежа. Индикативната й стойност е 3 723...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ