15 C
Пловдив
четвъртък, май 9, 2024

Изграждат нови физкултурни салони и площадки в близо 500 училища

Министерството на образованието и науката (МОН) започва работа по програма за изграждане на нови физкултурни салони и открити спортни площадки, ремонт или цялостно обновяване на вече съществуващите такива в 496 училища в страната, съобщиха от пресцентъра на образователното ведомство. Списъците с одобрените по проекта образователни институции са публикувани в сайта на МОН.

Програмата е разделена на три модула. Първите два са за проектиране и изграждане на нови физкултурни салони и за основен ремонт на съществуващи салони. Финансиране по тях ще получат общо 120 училища, а одобрените средства са в размер на над 137,5 млн. лева. По третия модул – “Изграждане и основен ремонт на открити спортни площадки“, са одобрени проектите на 376 училища. Тяхната обща стойност е малко над 50,6 млн. лева.

Целта на програмата е да се подобри спортната култура и физическото възпитание на учениците чрез модернизиране на спортната база на училищата, както и създаване на условия за пълноценното й използване. Това ще помогне за провеждане на редовните часове по физическо възпитание и за организиране на дейности извън учебния план.

Целта е, при успешна реализация на проектите, до края на 2027 г. в близо една четвърт от училищата в страната да бъде изградена нова, модерна спортна база. Крайният срок за изпълнение на всички дейности е 31 декември 2027 г., уточняват от МОН.

Related Articles

До средата на май: Пускат всички фонтани във Варна

До 15 май ще бъдат пуснати всички фонтани във Варна, в това число и този на площад „Независимост“. Това докладваха от фирмата, която поддържа...

1000 нови паркоместа ще има на Терминал 2 на летище София

Започва строителството на открит паркинг на Терминал 2 на летище София, който ще осигури 1000 нови паркоместа, съобщи заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ