16 C
Пловдив
събота, май 18, 2024

Архитекти от курса „Шайо“ създадоха 4 проекта за Видин

4 екипа архитекти и 4 проекта за нов живот и функции на знакови паметници на културата във Видин – Османската отбранителна система, Военния клуб, Земеделската банка и Дизеловата електроцентрала.

Ателието от курса „Шайо“ поставя началото на стратегическо проучване за опазването и експонирането на наследството на града, коментира директорът на НИНКН арх. Петър Петров. Това е дългосрочна политика, отворена и към други желаещи общини.

Ателието е генерирало множество идеи за възстановяване на духа и на красивия градски пейзаж – нов потенциал за развитието на Видин. Четирите обекта и тяхната среда се трансформират в обществени културни пространства със запазена автентичност, но и с модерни подходи на експониране.

„Стремяхме се да постигнем синергия между обектите, да подчертаем стойността на културното наследство и идентичността на Видин, с които градът привлича вниманието към себе си“, обобщиха курсистите.

Предстои организирането на изложби с проектите от ателието в Пловдив, София и Видин. Архитектурните проекти ще бъдат предоставена на община Видин.

Related Articles

Подменят опасните дървета при храм-паметник „Александър Невски“ с нови

По време на регулярните огледи за текущото състояние на дървесната растителност в София експерти на дирекция „Зелени системи“ са констатирали на площада при храм-паметника „Александър Невски“...

АПИ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища по републиканската пътна мрежа. Индикативната й стойност е 3 723...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ