14 C
Пловдив
събота, май 4, 2024

Обновяват още една стара сграда на главната улица в Бургас

Архитектурният облик на Бургас ще продължи да се подобрява и през новата 2024 г., съобщиха от Общината. Чрез осигуреното с нейна подкрепа финансиране от страна на Министерство на културата, започва ремонт и фасадна реставрация на старата частна сграда на ул. „Александровска“ № 79.

По разпореждане на кмета Димитър Николов през 2022 г. стартира серия от процедури за спасяване на старите къщи в централната градска част. Повечето от тях са частна собственост и се намират под контрола на Националния институт за недвижимо културно наследство. Някои са в критично състояние заради бездействие на собствениците им. Комисия от Община Бургас направи предписания. Собствениците бяха подпомогнати административно. Много от тях реагираха с изготвяне и съгласуване на проекти. До финал през последните 2 години бяха доведени няколко знакови ремонта и всички минувачи се радват на резултата.

От общо 223 сгради културни ценности в града, вече 160 са в добро техническо състояние. Те са реставрирани и имат добър общ вид. По останалите има какво още да бъде направено.

Междувременно Община Бургас за пореден път призовава държавата чрез областния управител да предприеме мерки за решаване на проблемите със сградния фонд на ул. „Булаир“ №5. Собствеността там е държавна. Сградите в имота са в лошо общо състояние, опасни за обитаване и негодни за експлоатация. Те създават опасност и предпоставки за бъдещи инциденти. По този казус Община Бургас е предупредила и води комуникация с Областна управа още от 2019 г.

Related Articles

Изграждат BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий“

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението...

Новост: КАБ предлага професия “Архитектурен техник”

По предложение на председателя на РК София град арх. Васил Василев е обсъдена инициатива за създаване на нова професия, която да се изучава в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ