16 C
Пловдив
събота, май 18, 2024

Готова е обновената сграда на Общинския младежки дом в Шумен

Обновиха сграда на Общинския младежки дом в Шумен. Тя е строена педи 52 години и е първата проектирана сграда в страната с предназначение за младежки дом. От тогава не й е правен основен ремонт. Сега са подменени покривът и всички инсталации: ВиК, електричество, отопление, вентилация, климатизация. Обновена е фасадата.

Автори на проекта на сградата са покойните вече архитекти Божанка Острева и Румен Маринов. Според проектанта на ремонта арх. Узунова двата възможни варианта са съгласувани с арх. Острева приживе. „Нейното указание беше цветът на фасадите да бъде в сивата гама и мисля, че не сме сгрешили. Самоотвержено се борих да се запази това, което авторът искаше“, каза Узунова по повод коментарите за цвета на сградата.

Нов облик има и концертната зала. Седалките са 388 и осигуряват по-комфортно пространство между редовете. За първи път е свален и изчистен стъкленият полилей, който вече е с електрическа лебедка за по-лесно обслужване на осветителните тела.

В сградата са обновени още фоайетата, танцувалната зала и всички помещения, включително и мебелировката в тях. Сградата вече е достъпна за трудно подвижни хора – във вътрешния двор има изграден асансьор, а по стъпалата към втория етаж е монтирана платформа за инвалидни колички. Изградена е и пожароизвестителна система.

Мащабният ремонт е на стойност близо 3,5 млн. лева. Средствата са по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020, кредит от Фонда за градско развитие за Северна България и съфинансиране от страна на Общината.

Снимки: Община Шумен

Related Articles

АПИ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища по републиканската пътна мрежа. Индикативната й стойност е 3 723...

АПИ с 16 концепции за интегрирано градско развитие

Агенция „Пътна инфраструктура“ кандидатства с 16 проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Общият бюджет на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ