3 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Готова е обновената сграда на Общинския младежки дом в Шумен

Обновиха сграда на Общинския младежки дом в Шумен. Тя е строена педи 52 години и е първата проектирана сграда в страната с предназначение за младежки дом. От тогава не й е правен основен ремонт. Сега са подменени покривът и всички инсталации: ВиК, електричество, отопление, вентилация, климатизация. Обновена е фасадата.

Автори на проекта на сградата са покойните вече архитекти Божанка Острева и Румен Маринов. Според проектанта на ремонта арх. Узунова двата възможни варианта са съгласувани с арх. Острева приживе. „Нейното указание беше цветът на фасадите да бъде в сивата гама и мисля, че не сме сгрешили. Самоотвержено се борих да се запази това, което авторът искаше“, каза Узунова по повод коментарите за цвета на сградата.

Нов облик има и концертната зала. Седалките са 388 и осигуряват по-комфортно пространство между редовете. За първи път е свален и изчистен стъкленият полилей, който вече е с електрическа лебедка за по-лесно обслужване на осветителните тела.

В сградата са обновени още фоайетата, танцувалната зала и всички помещения, включително и мебелировката в тях. Сградата вече е достъпна за трудно подвижни хора – във вътрешния двор има изграден асансьор, а по стъпалата към втория етаж е монтирана платформа за инвалидни колички. Изградена е и пожароизвестителна система.

Мащабният ремонт е на стойност близо 3,5 млн. лева. Средствата са по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020, кредит от Фонда за градско развитие за Северна България и съфинансиране от страна на Общината.

Снимки: Община Шумен

Related Articles

Представят възможностите за участие в Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция – България

Възможностите за кандидатстване с проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG VI-A „Гърция – България 2021 – 2027 г.“ ще бъдат представени на информационен...

Кметът на Свищов с книга за драматични моменти от историята на града

Описва пораженията от земетресението във Вранча през 1977 и отражението му върху архитектурата и хората Пораженията от опустошителното земетресение във Вранча върху архитектурата и развитието...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ