11 C
Пловдив
събота, май 11, 2024

НИНКН представя първия у нас дигитален двойник на цял град

Старинният Несебър, включен в списъка на ЮНЕСКО е обектът на изследването

На 9 октомври 2023 г. в Центъра за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в София НИНКН ще представи резултатите от свое проучване в пет исторически места – Пловдив, Несебър, Баня, Свежен и Скорците.
Екип на Института е направил оценка на състоянието на недвижимото културно наследство в тези населени места и да идентифицира нови обекти, които допринасят за облика, историческия разказ и културната памет.

Експертите документираха състоянието на сградите и средата в 5-те населени места, събраха стотици новооткрити архивни документи, карти и скици, изследваха тенденции. Беше направен и първият у нас дигитален двойник на цял град – на Старинния Несебър, един от българските обекти в списъка на световното културно наследство.

Проучванията показват актуалното техническо състояние и степен на автентичност на сградите и средата, характера на намесите в тях, промените в градоустройствената тъкан. Информацията е систематизирана в GIS базирана електронна платформа, за да се използва за анализи и планове за действие.

Териториалната програмата ще обхване поетапно цялата страна. Тя се осъществява в изпълнение на Закона за културното наследство и с одобрението на министъра на културата.

Related Articles

Френски студенти изготвят проекти за рехабилитация на сгради в община Царево

Френски студенти ще изготвят безвъзмездно проекти за рехабилитация на сгради в Царево, Ахтопол, Лозенец и Синеморец. Тяхната ръководителка арх. Цвета Сурчева е преподавател по...

4 дни: Ограничават движението по ключов булевард в Пловдив

Четири дни движението по ключов булевард в Пловдив ще бъде ограничено. Причината е смяна на оградните пана. 100 оградни пана, които разделят двете пътни...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ