11 C
Пловдив
неделя, април 28, 2024

НИНКН представя първия у нас дигитален двойник на цял град

Старинният Несебър, включен в списъка на ЮНЕСКО е обектът на изследването

На 9 октомври 2023 г. в Центъра за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в София НИНКН ще представи резултатите от свое проучване в пет исторически места – Пловдив, Несебър, Баня, Свежен и Скорците.
Екип на Института е направил оценка на състоянието на недвижимото културно наследство в тези населени места и да идентифицира нови обекти, които допринасят за облика, историческия разказ и културната памет.

Експертите документираха състоянието на сградите и средата в 5-те населени места, събраха стотици новооткрити архивни документи, карти и скици, изследваха тенденции. Беше направен и първият у нас дигитален двойник на цял град – на Старинния Несебър, един от българските обекти в списъка на световното културно наследство.

Проучванията показват актуалното техническо състояние и степен на автентичност на сградите и средата, характера на намесите в тях, промените в градоустройствената тъкан. Информацията е систематизирана в GIS базирана електронна платформа, за да се използва за анализи и планове за действие.

Териториалната програмата ще обхване поетапно цялата страна. Тя се осъществява в изпълнение на Закона за културното наследство и с одобрението на министъра на културата.

Related Articles

МРРБ попълва състава на Съвета за развитие на Югозападен регион за планиране

Министерството на регионалното развитие и благоустройството стартира процедура за избор на представители на икономическия сектор и юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) за общественополезна...

Изградиха „Зелен коридор на здравето“ в столичен квартал

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта на проекта е да насърчи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ