14 C
Пловдив
неделя, май 19, 2024

Нови 42 обекта в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство

42 нови обекта на световното наследство бяха обявени от ЮНЕСКО на среща в Рияд, Саудитска Арабия. Сред новите локации са 33 археологически обекта и 9 природни зони с изключителна красота.

Археологическите обекти включват мистични гробища в Корея, крепости от епохата на викингите в Дания и градове в Европа – например Кулдига в Латвия, Ерфурт в Германия и Жатец в Чешката република. Няколко съществуващи археологически обекта бяха разширени, за да включат нови области – например храма на Ко Кер в Камбоджа, сухата гора Андрефана в Мадагаскар и архипелага Кат Ба във Виетнам в залива Ха Лонг.

Природните обекти, добавени към списъка, са националният парк Bale Mountains в Етиопия, пещерите на Северните Апенини в Италия, горският масив на Odzala-Kokoua (Конго), вулканите и горите на планината Pelée, питоните на Северна Мартиника (Франция).

Към списъка са добавени и група каменни образувания в Норвегия, описани от DaIly Mail като „житни кръгове в стил НЛО“, всъщност са били крепости от епохата на викингите. Разположени в Агерсборг, Фиркат, Нонебакен, Трелеборг и Боргринг.

Друга локация, включена в списъка, е американският Hopewell Ceremonial Earthworks, на река Охайо. Построени преди 2000 и 1600 години, тези осем местни церемониални структури отразяват „точни геометрични фигури“, както и върхове на хълмове, които са били променени, за да обграждат огромни площади.

Related Articles

Започва кампанията „Хижа на годината” 2024

На 15 май 2024 г. е пресконференцията и официалният старт на кампанията „Хижа на годината” 2024. На събитието по инициатива на 360mag.bg и Български...

АПИ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища по републиканската пътна мрежа. Индикативната й стойност е 3 723...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ