16 C
Пловдив
понеделник, май 6, 2024

Нови 42 обекта в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство

42 нови обекта на световното наследство бяха обявени от ЮНЕСКО на среща в Рияд, Саудитска Арабия. Сред новите локации са 33 археологически обекта и 9 природни зони с изключителна красота.

Археологическите обекти включват мистични гробища в Корея, крепости от епохата на викингите в Дания и градове в Европа – например Кулдига в Латвия, Ерфурт в Германия и Жатец в Чешката република. Няколко съществуващи археологически обекта бяха разширени, за да включат нови области – например храма на Ко Кер в Камбоджа, сухата гора Андрефана в Мадагаскар и архипелага Кат Ба във Виетнам в залива Ха Лонг.

Природните обекти, добавени към списъка, са националният парк Bale Mountains в Етиопия, пещерите на Северните Апенини в Италия, горският масив на Odzala-Kokoua (Конго), вулканите и горите на планината Pelée, питоните на Северна Мартиника (Франция).

Към списъка са добавени и група каменни образувания в Норвегия, описани от DaIly Mail като „житни кръгове в стил НЛО“, всъщност са били крепости от епохата на викингите. Разположени в Агерсборг, Фиркат, Нонебакен, Трелеборг и Боргринг.

Друга локация, включена в списъка, е американският Hopewell Ceremonial Earthworks, на река Охайо. Построени преди 2000 и 1600 години, тези осем местни церемониални структури отразяват „точни геометрични фигури“, както и върхове на хълмове, които са били променени, за да обграждат огромни площади.

Related Articles

АПИ с проект за основен ремонт на над 16 км от пътя Етрополе – Златица

Агенция „Пътна инфраструктура“ кандидатства с проект за реконструкция на над 16 км от път II-37 Етрополе - Златица по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027....

Новост: КАБ предлага професия “Архитектурен техник”

По предложение на председателя на РК София град арх. Васил Василев е обсъдена инициатива за създаване на нова професия, която да се изучава в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ