13 C
Пловдив
четвъртък, май 2, 2024

За 10 години: Стара Загора поема управлението на 4 археологически обекта

Държавата предоставя безвъзмездно за управление на Община Стара Загора няколко археологически недвижими културни ценности – публична държавна собственост за срок от 10 години. Това са:

1. Античен комплекс при Западната порта на крепостта Августа Траяна, намиращ се в Стара Загора, кв. Възраждане, заемащ площ от 6852 кв. м.

2. Античен комплекс в южната част на Августа Траяна (Археологически обект „Централен площад“), намиращ се в Стара Загора, с площ от 12 657 кв. м.

3. Останки от антична сграда с мозаичен под и защитно монолитно покритие и подход за посетители, в Стара Загора, бул. ,,Митрополит Методи Кусев“ № 34, с площ от 120 кв. м.

4. ,,Неолитни жилища“ в източната част на селищна могила „Окръжна болница“, със застроена площ 363 кв. м, включваща експозиционна зала и сервизни помещения.

Дейностите, свързани с опазване на културните ценности и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности, ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния исторически музей – Стара Загора.

Related Articles

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да стартира преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато...

Планираните ремонти в район „Кремиковци“ вече започнаха

Започнаха планираните ремонти за столичния район "Кремиковци". Подготвят се и се обявяват обществени поръчки за обновяване на сградите на кметствата в кв. "Враждебна" и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ