11 C
Пловдив
събота, май 11, 2024

Обявиха две езера за защитени зони

Природните забележителности „Цочов вир“ (с площ 9,017 дка) и „Лилов вир“ (с площ 12,404 дка) край Карлуково са обявени за защитени зони. Предстои обнародването на решението на МОСВ в „Държавен вестник“.

Това става по предложение на Сдружение „Асоциация наука за природата“ , а целта е опазване на двете карстови езера, които се отличават с уникалност и естествена красота. В природните забележителности се забраняват дейности, които могат да доведат до унищожаването на двете езера и прилежащия им ландшафт, изменение на техния естествен облик, като например:

Промяна на предназначението и начина на трайно ползване на имотите; строителство и поставяне на преместваеми обекти; внасяне на неприсъщи за района растителни и животински видове; влизане, преминаване и паркиране на моторни превозни средства; търсене, проучване и добив на подземни богатства; увреждане, унищожаване и изнасяне на карстови образувания; депониране и временно съхранение на отпадъци; отводняване на територията на природните забележителности и други.

Двете езера се намират в землището на село Карлуково, община Луковит, област Ловеч и са притегателни за туристи, фотографи и любители на природата. Опазването на естествения им вид ще привлече посетители и ще оживи района, считат местните.

Related Articles

Община Троян ще изгражда трасе за колоездене в лесопарк „Турлата“

Идеята за изграждане на трасе за колоездене в Троян е на велоклуб „Troyan Horse“ и общината. Експерти вече огледаха предвидения терен в парк"Турлата", като...

Инвестират близо 16 млн. лв. за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ