20 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Обявиха две езера за защитени зони

Природните забележителности „Цочов вир“ (с площ 9,017 дка) и „Лилов вир“ (с площ 12,404 дка) край Карлуково са обявени за защитени зони. Предстои обнародването на решението на МОСВ в „Държавен вестник“.

Това става по предложение на Сдружение „Асоциация наука за природата“ , а целта е опазване на двете карстови езера, които се отличават с уникалност и естествена красота. В природните забележителности се забраняват дейности, които могат да доведат до унищожаването на двете езера и прилежащия им ландшафт, изменение на техния естествен облик, като например:

Промяна на предназначението и начина на трайно ползване на имотите; строителство и поставяне на преместваеми обекти; внасяне на неприсъщи за района растителни и животински видове; влизане, преминаване и паркиране на моторни превозни средства; търсене, проучване и добив на подземни богатства; увреждане, унищожаване и изнасяне на карстови образувания; депониране и временно съхранение на отпадъци; отводняване на територията на природните забележителности и други.

Двете езера се намират в землището на село Карлуково, община Луковит, област Ловеч и са притегателни за туристи, фотографи и любители на природата. Опазването на естествения им вид ще привлече посетители и ще оживи района, считат местните.

Related Articles

Одобрени са 7,7 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за ремонт на дом „Гергана“

До дни предстои да се сключи договор с Министерство на труда и социалната политика Одобрено е проектното предложение на Община Варна за реформиране на Комплекса за социални...

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ