25 C
Пловдив
събота, май 18, 2024

Арх. Кирил Дойчев чества 100-годишен юбилей

На 15 април д-р арх. Кирил Дойчев отбелязва своя 100 годишен юбилей, информират от КАБ.

Той е автор на проектите на едни от най-големите болници в България – Бургас, Ямбол, Велико Търново, Каварна, Русе, Кърджали, Шумен, Центъра по хигиена в София и много други. През последните 40 години живее в Чикаго, където e консултант в Rada Architects. Носител е на множество национални и международни отличия.

Първите му стъпки в архитектурата са в Техническия университет в Дрезден, след което се дипломира в Политехниката в София през 1947 години. Работи последователно в Министерство на благоустройството, „Главпроект“, Катедра „Организация на здравеопазването“ в ИСУЛ, Съюз на архитектите в България и други.

Архитект на новите идеи и рационалност.

Новатор в областта на съвременните лабораторно-изследователски комплекси.

С мащабно мислене при изграждане на мрежата на хирургически блокове.

Архитект с поглед към света и учител на поколения архитекти и лекари.

Професионалният и творчески път на арх. Дойчев е вдъхновяващ. Излизането извън рамките на България започва не само със следването на (бъдещия) арх. К. Дойчев в Дрезден, но и с друго ранно смело начинание – пътуване през Китай при най-тежките години на Културната революция – с дестинация Тайбин, Виетнам, в разгара на войната през 60-те години на ХХ в., с цел проучване на терен за проектиране на военна болница.

През 70-те и 80-те години арх. К. Дойчев е активен участник в работни групи на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ) в областта на здравното проектиране и през 80-те години консултира реконструкцията на университетския комплекс и нов хирургически блок на Charit3 в Берлин, за което има медал от правителството на ГДР.

Това са само част от жалоните на впечатляващата кариера на арх. Дойчев, отразени в публикации с автор арх. Рада Дойчева.

Related Articles

Програма „Европа” 2024 е отворена за кандидатстване до 10 юни

Програма „Европа” на Столична община стартира за шестнадесета поредна година. През 2024 г. водещият ѝ принцип отново е свързан с подпомагане на сътрудничеството между...

13 май 2024 г – Ден на данъчна свобода!

134 дни тази година работим за държавната хазна Общо 134 дни работим за държавната хазна през 2024 г. Бюджетът за тази година залага консолидирани приходи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ