18 C
Пловдив
неделя, май 5, 2024

Арх. Кирил Дойчев чества 100-годишен юбилей

На 15 април д-р арх. Кирил Дойчев отбелязва своя 100 годишен юбилей, информират от КАБ.

Той е автор на проектите на едни от най-големите болници в България – Бургас, Ямбол, Велико Търново, Каварна, Русе, Кърджали, Шумен, Центъра по хигиена в София и много други. През последните 40 години живее в Чикаго, където e консултант в Rada Architects. Носител е на множество национални и международни отличия.

Първите му стъпки в архитектурата са в Техническия университет в Дрезден, след което се дипломира в Политехниката в София през 1947 години. Работи последователно в Министерство на благоустройството, „Главпроект“, Катедра „Организация на здравеопазването“ в ИСУЛ, Съюз на архитектите в България и други.

Архитект на новите идеи и рационалност.

Новатор в областта на съвременните лабораторно-изследователски комплекси.

С мащабно мислене при изграждане на мрежата на хирургически блокове.

Архитект с поглед към света и учител на поколения архитекти и лекари.

Професионалният и творчески път на арх. Дойчев е вдъхновяващ. Излизането извън рамките на България започва не само със следването на (бъдещия) арх. К. Дойчев в Дрезден, но и с друго ранно смело начинание – пътуване през Китай при най-тежките години на Културната революция – с дестинация Тайбин, Виетнам, в разгара на войната през 60-те години на ХХ в., с цел проучване на терен за проектиране на военна болница.

През 70-те и 80-те години арх. К. Дойчев е активен участник в работни групи на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ) в областта на здравното проектиране и през 80-те години консултира реконструкцията на университетския комплекс и нов хирургически блок на Charit3 в Берлин, за което има медал от правителството на ГДР.

Това са само част от жалоните на впечатляващата кариера на арх. Дойчев, отразени в публикации с автор арх. Рада Дойчева.

Related Articles

КАБ въвежда електронни административни услуги до края на годината

Камарата на архитектите в България започва въвеждане на изцяло електронни административни услуги. Предвижда се до края на годината да има възможност за онлайн кандидатстване...

Конференция за кръговост на отпадъците

На 22 май 2024 г. oт 10:00 до 13:30 ч. ще се проведе онлайн конференция на тема кръговост на отпадъците "Waste Circularity”. Събитието ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ