15 C
Пловдив
неделя, април 28, 2024

Държавата ще прави индустриални зони до находища с полезни изкопаеми

Ще се изработи инвестиционна карта за реиндустриализация на България

Министерството на икономиката планира да изработи инвестиционна карта за реиндустриализация на България. Тя ще е базирана на суровините, добивани в страната, съобщиха от ведомството.

Идеята е информацията с данни къде и какви подземни богатства се добиват в страната ни да се предоставя на чужди инвеститори и те да бъдат привличани да разкриват производствени мощности у нас в близост до източниците на суровини.

Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов е обсъдил идеята с ръководството на Българската минно-геоложка камара. По думите му България разполага с големи количества подземни богатства, които към момента се използват изцяло за износ и това са пропуснати ползи за българската икономика.

„Страната ни трябва да спре да бъде донор на суровини за развитите икономики и затова нашата цел е да привлечем инвеститори, използващи нашите ресурси, възможно най-близо до тях“, заяви министър Стоянов. Така от една страна ще се намалят транспортните разходи на компаниите, а от друга – добавената стойност от тази индустрия ще остава в България.

Според министъра държавата може да подпомогне развиването на индустриални зони в близост до големите находища на подземни богатства, като предоставя достатъчно атрактивни условия за инвестиции в тях. Ако се привлекат стратегически инвеститори, това ще е гаранция за икономически растеж и увеличаване на доходите на населението в цели региони.

От Българската минно-геоложка камара ще окажат пълно съдействие за реализация на новата инвестиционна карта, която ще съдържа възможностите за конкретни производства по региони в страната, определени на базата на съществуващите суровини. Тя ще бъде предоставена на търговските аташета в посолствата ни в чужбина, които ще имат ключова роля за популяризирането ѝ пред чуждестранния бизнес. Ще бъдат идентифицирани кои са ключовите предприятия във всеки сектор по света, използващи суровини, които се добиват в България и пред тях ще бъдат презентирани инвестиционните възможности у нас.

По време на срещата е коментирано, че се намираме в исторически момент, когато редица европейски производствени компании срещат сериозни трудности и търсят нови локации. За това е важно да се презентират активно всички силни страни на България, а бизнесът, държавата и общините да работят в максимално тясно сътрудничество, са заявили участниците в срещата.

Related Articles

Представят проекта за ревитализация на Колодрума в Сливен

Община Сливен ще представи проекта за ревитализация на Колодрума на 24 април – сряда. Срещата на кмета Стефан Радев и общинските специалисти с проектанти,...

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ