16 C
Пловдив
вторник, април 30, 2024

Набират проекти в подкрепа на градските иновации

Европейската инициатива за градовете обяви покана за набиране на проекти в подкрепа на градските иновации и на капацитета на градовете за устойчиво градско развитие. Бюджетът на поканата е 50 млн. евро. Целта е да се реализират основните ценности на инициативата „Нов европейски Баухаус“ (НЕБ): естетика, устойчивост и приобщаване.

Концепциите, с които може да се кандидатства, следва да трансформират градовете и да разполагат с потенциал да генерират инвестиции, да вдъхновяват други в областта на Политиката на сближаване в съответствие с принципите на Баухауса.

Проектите трябва да бъдат по следните четири теми:

  • изграждане и реновиране, съгласно принципите на кръговостта и въглеродната неутралност;
  • опазване и трансформиране на културното наследство;
  • адаптиране и трансформиране на сградите с цел намиране на решения за жилища на достъпни цени;
  • възстановяване на градски пространства.

ЕФРР ще финансира 80 % от разходите по проектите, като средствата, които се отпускат на проект са до 5 млн. евро. С част от тях ще бъде подпомогнат трансфера на иновативни решения към други градове в Европа, за да се постигне още по-голямо въздействие, особено в градовете и регионите, които най-много се нуждаят от подкрепа при промяната към екологосъобразно бъдеще. В дългосрочен план подпомаганите градски власти ще създадат партньорства за трансфер с три други града, които желаят да възпроизведат цели проекти или части от тях.

Поканата е отворена до 19-ти януари 2023 г., 14.00 часа.

Related Articles

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да стартира преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато...

Издадено е разрешение за реконструкция на Националния студентски дом в София

Главния архитект на Столична община е издал разрешение за строеж, за консервационно - реставрационни работи, основен ремонт, реконструкция, прилагане на мерки за енергийна ефективност...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ