13 C
Пловдив
четвъртък, май 2, 2024

Монтираха „умни“ контейнери в габровския парк „Колелото“

Нови съдове за разделно събиране на рециклируеми отпадъци бяха поставени в парк „Колю Василев – Обов“, наричан от габровци парк „Колелото“. Посетителите ще могат да изхвърлят ненужните пластмасови и хартиени отпадъци в двата цветни контейнера, които са оборудвани с датчици за запълване, температура и местоположение.

„Умните“ контейнери са част от серията BinkyPal, разработена от габровска компания и с подкрепата на Общината.

Двата съда са предназначени за различен вид отпадък, а вградените в тях сензори предават информация в реално време относно заетия обем, което позволява извършването на различен тип справки и анализи относно сметосъбирането и сметоизвозването. Моделът BinkyPal IoT е предназначен за пластмасови отпадъци, които лесно се изхвърлят през кръглия отвор на съда. Захранването му се извършва чрез акумулаторна батерия, а ултразуков сензор замерва запълването на обема.

BinkyPal solar compact представлява парков съд за отпадъци от хартия и картон. Отварянето става чрез педал, разположен в долната част на контейнера. Оборудван е с компактен соларен панел, защитен от устойчив стъклен купол. В този модел е предвидена преса, която намалява обема на отпадъка, а оптичен сензор измерва запълването.

Иновативните контейнери за отпадъци са поредното технологично решение, което цели ефективното третиране на градските отпадъци и тяхното последващо рециклиране.

Related Articles

Община Видин подменя уличното осветление

Дейности за повишаване ефективността на осветлението и намаляване годишните разходи за електрическа енергия започват във Видин. Те ще се осъществяват по проект „Рехабилитация и...

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да стартира преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ