14 C
Пловдив
четвъртък, май 9, 2024

В Айтос: Изграждат пътен надлез Черноград

Конструкцията ще е от шест 30-метрови стоманобетонни греди, всяка по 33.5 тона

Започна изграждането на нов пътен надлез край Айтос. Обектът е част от Проект „Рехабилитация на железопътна линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“ и се осъществява с финансиране по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура”. Възложител на обекта е ДП „Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

Интересното за конструкцията е, че за първи път в железниците се прилага технология за изграждане на нов вид насипни устои. Стоманобетонните елементи са произведени в ЗСК – Стара Загора.

Надлези се изграждат в жп участъците, в които влаковете ще се движат с над 130 км/ч. Модернизацията на жп инфраструктура има за цел постигане на по-висока скорост на движение на влаковете – до 160 км/ч. Затова е необходимо да бъде осигурено „пресичане на линията на две нива“, чрез изграждане на пътни и пешеходни надлези на мястото на съществуващите прелези. По този начин ще бъде сведен до минимум рискът от инциденти и жертви при пресичане на железопътната инфраструктура от други превозни средства и хора. Целта е по-висока скорост и по-високо качество на жп услугите.

Снимка: Община Айтос

Related Articles

1000 нови паркоместа ще има на Терминал 2 на летище София

Започва строителството на открит паркинг на Терминал 2 на летище София, който ще осигури 1000 нови паркоместа, съобщи заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна...

Конференция за кръговост на отпадъците

На 22 май 2024 г. oт 10:00 до 13:30 ч. ще се проведе онлайн конференция на тема кръговост на отпадъците "Waste Circularity”. Събитието ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ