19 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

В Айтос: Изграждат пътен надлез Черноград

Конструкцията ще е от шест 30-метрови стоманобетонни греди, всяка по 33.5 тона

Започна изграждането на нов пътен надлез край Айтос. Обектът е част от Проект „Рехабилитация на железопътна линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“ и се осъществява с финансиране по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура”. Възложител на обекта е ДП „Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

Интересното за конструкцията е, че за първи път в железниците се прилага технология за изграждане на нов вид насипни устои. Стоманобетонните елементи са произведени в ЗСК – Стара Загора.

Надлези се изграждат в жп участъците, в които влаковете ще се движат с над 130 км/ч. Модернизацията на жп инфраструктура има за цел постигане на по-висока скорост на движение на влаковете – до 160 км/ч. Затова е необходимо да бъде осигурено „пресичане на линията на две нива“, чрез изграждане на пътни и пешеходни надлези на мястото на съществуващите прелези. По този начин ще бъде сведен до минимум рискът от инциденти и жертви при пресичане на железопътната инфраструктура от други превозни средства и хора. Целта е по-висока скорост и по-високо качество на жп услугите.

Снимка: Община Айтос

Related Articles

Още една стъпка към изграждането на ново училище в Бургас

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище в града. То ще бъде в квартал “Крайморие” и ще е...

Планираните ремонти в район „Кремиковци“ вече започнаха

Започнаха планираните ремонти за столичния район "Кремиковци". Подготвят се и се обявяват обществени поръчки за обновяване на сградите на кметствата в кв. "Враждебна" и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ