14 C
Пловдив
неделя, май 19, 2024

Знакова сграда в Стария Пловдив отваря врати с обновена визия

Близо 2 млн.лв. са вложени в реставрационни дейности и ремонт на постоянната експозиция на Градската художествена галерия и дворното й пространство

С обновена визия отваря врати за посетители най-големият извънстоличен музей за изобразително изкуство – постоянната експозиция на Градската художествена галерия в Пловдив.

Реновирането на сградата е по проект на архитектите Петко Костадинов и Иван Костадинов и отне близо 4 години. Струва 1 382 000 лв. на общинския бюджет, а още 500 000 лв. бяха вложени в цялостното преустройство на дворното пространство.

В някогашната Областна девическа гимназия в Стария град, проектирана от прочутия чешки архитект Йосиф Шнитер през 1881 г. са извършени значителни реставрационни дейности, като в максимална степен е съхранен автентичният вид на сградата.

Подменена е дограмата на прозорците, положена е нова подова настилка, направена е пълна реконструкция на покрива, монтирано е стълбище, адаптирано и за хора с двигателни затруднения.

Изложбеното пространство е разширено, като обновената художествена експозиция включва 300 произведения – най-доброто от българското изобразително изкуство, притежание на галерията от епохата на Възраждането до наши дни.

Related Articles

Русе ще има нов парк

Проект за изграждането на нова зелена зона спечели община Русе. Той предвижда изграждането на парк в кв. „Здравец-Изток“ върху общински имот на бул. „Липник“...

Обсъдиха разширяването на Столичния околовръстен път от бул. България“ до АМ „Струма“

Необходимите действия във връзка с разширяването на Столичния околовръстен път между бул. „България“ и автомагистрала „Струма“ обсъдиха на среща министърът на регионалното развитие и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ