16 C
Пловдив
събота, май 18, 2024

Две инсталации за третиране на отпадъци заработиха в Смолянско

Заработиха две инсталации за третиране на отпадъците на пет общини от Регионалното сдружение за управление на отпадъците – Доспат, Сатовча, Борино, Девин и Сърница.

Проектът е реализиран с финансиране по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., от Европейския фонд за регионално развитие, от националния бюджет и с участието на бенефициента. Общата инвестиция е в размер на 9 654 503,76 лв.

Основните цели, които ще се постигнат с реализирането на този мащабен проект са в унисон с изискванията на Националния план и Общинските програми за управление на отпадъците. С въвеждането в експлоатация на компостиращата инсталация ще бъдат оползотворявани всички зелени отпадъци за производство на компост и неговото реализиране за подобряване почвата на обработваемите площи. Ще се отделят четири фракции: метали, пластмаси, стъкло, хартия и картон.

Тези отпадъци, веднъж правилно третирани, ще бъдат връщани за рециклиране и повторна употреба – така наречената кръгова икономика. По този начин почти наполовина ще бъде намален обемът на битовите отпадъци, които ще се депонират и ще бъде удължен неговият експлоатационен период.

Реализирането на проекта ще доведе до намаляване количествата на депонираните отпадъци, опозотворяване на 100% на зелените отпадъци и реална възможност за отпадане на отчисленията по чл. 64. Проектът ще има и социален ефект, тъй като ще бъдат разкрити 12 постоянни нови работни места и не на последно място в общините от регионалното сдружение ще бъдат създадени предпоставки за опазване на околната среда в по-големи мащаби.

 

 

Related Articles

АПИ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища по републиканската пътна мрежа. Индикативната й стойност е 3 723...

Варна: Монтират нова чешма с минерална вода в кв. „Младост“

Предстои в конструкцията да се вгради и барелеф на Капитан Петко войвода Конструкцията на нова чешма с минерална вода е монтирана в кв. "Младост" във...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ