29 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

Две инсталации за третиране на отпадъци заработиха в Смолянско

Заработиха две инсталации за третиране на отпадъците на пет общини от Регионалното сдружение за управление на отпадъците – Доспат, Сатовча, Борино, Девин и Сърница.

Проектът е реализиран с финансиране по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., от Европейския фонд за регионално развитие, от националния бюджет и с участието на бенефициента. Общата инвестиция е в размер на 9 654 503,76 лв.

Основните цели, които ще се постигнат с реализирането на този мащабен проект са в унисон с изискванията на Националния план и Общинските програми за управление на отпадъците. С въвеждането в експлоатация на компостиращата инсталация ще бъдат оползотворявани всички зелени отпадъци за производство на компост и неговото реализиране за подобряване почвата на обработваемите площи. Ще се отделят четири фракции: метали, пластмаси, стъкло, хартия и картон.

Тези отпадъци, веднъж правилно третирани, ще бъдат връщани за рециклиране и повторна употреба – така наречената кръгова икономика. По този начин почти наполовина ще бъде намален обемът на битовите отпадъци, които ще се депонират и ще бъде удължен неговият експлоатационен период.

Реализирането на проекта ще доведе до намаляване количествата на депонираните отпадъци, опозотворяване на 100% на зелените отпадъци и реална възможност за отпадане на отчисленията по чл. 64. Проектът ще има и социален ефект, тъй като ще бъдат разкрити 12 постоянни нови работни места и не на последно място в общините от регионалното сдружение ще бъдат създадени предпоставки за опазване на околната среда в по-големи мащаби.

 

 

Related Articles

САБ обяви конкурс за проектиране на комплекс със смесено предназначение в Бургас

Съюзът на архитектите в България търси реализация на своя дългогодишен актив – имот в Промишлена зона „Север“ на Бургас, с площ от 8 156...

Екстремен велопарк и детски полигон в обновения габровски парк „Баждар“

Най-големият вътрешноградски парк в Габрово – „Баждар“ ще бъде зона за отдих, спорт и забавления. До края на месец юни се очаква да бъде...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ