11 C
Пловдив
петък, май 17, 2024

КАБ с писмо до Президента и искане да наложи вето на разпоредби на ЗИД на ЗУТ

ДО Г- Н РУМЕН РАДЕВ

ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Относно: НАЛАГАНЕ НА ВЕТО НА РАЗПОРЕДБИ НА ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Народното събрание днес прие Общ законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, изготвен на основание чл. 81, ал. 2 от ПОДНС въз основа на приетите на първо гласуване на 22.10.2020 г. Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, No 002-01-39, внесен от Министерски съвет на 25. 08.2020 г. и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, No 002-01-49, внесен от Министерски съвет на 12.10.2020 г., срещу част от разпоредбите на който възразяваме остро, тъй като не защитават обществения интерес и накърняват сериозно правата на гражданите, в.т.ч. на проектантите и бизнеса, които реализират инвестиционни инициативи.

В защита на обществения интерес, на правата на гражданите и на професионалните права на всички проектанти, въз основа на предоставените ни от закона функции да изразяваме становища по нормативни актове, свързани с устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството (чл. 5 от ЗКАИИП), Камарата на архитектите в България и останалите браншови организации в областта на устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството, изразихме многократно становища против приемането на определени разпоредби от законопроекта пред Министерски съвет, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и пред Народното събрание.

За съжаление, аргументираните ни позииции не бяха взети предвид от изпълнителната и законодателната власт при обсъждането и разглеждането на законопроекта.

Считаме, че част от разпоредбите на законопроекта противоречат на конституционно уредени принципи относно правовата държава и правилата на законодателния процес, с изискването за правна сигурност, стабилност и предвидимост като елементи на правовата държава. Приети са при незачитане на установената от самия законодател парламентарна процедура, обезпечаваща качеството и прозрачността на законодателния процеси гарантираща защита на обществения интерес и правата на гражданите в нашата страна.

Грубо е нарушена процедурата, по която се извършват обсъждането оценката на въздействието и гласуването на законите. Между двете гласувания на законопроекта/ЗИД на ЗУТ/, внесен от Министерски съвет, са предложени текстове от народни представители, които противоречат на принципите и обхвата му.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

В следващо писмо до Вас своевременно ще посочим конкретните разпоредбите, които считаме за противоконституционни и незаконосъобразни, и ще изложим подробни мотиви.

Моля да упражните правото си по чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България и да върнете за ново обсъждане Общия законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, изготвен на основание чл. 81, ал. 2 от ПОДНС въз основа на приетите на първо гласуване на 22.10.2020 г. Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, No 002-01-39, внесен от Министерски съвет на 25. 08.2020 г. и Законопроект за изменение и до-пълнение на Закона за устройство на територията, No 002-01-49, внесен от Министерски съвет на 12.10.2020 г., приет от 44-то Народно събрание на 27.01.2021 г.

Също така, ще се радваме да ни приемете на среща, на която да аргументираме позицията си пред Вас.

С уважение,

арх. Владимир Милков

Председател на УС на Камарата на архитектите в България

Related Articles

Започва ремонт на един от натоварените пътни участъци в Ямболско

Аварийно- възстановителен ремонт започва на един от натоварените пътни участъци в Ямболско. До средата на юни ще бъдат извършени кърпежи по пътя между селата...

Започва кампанията „Хижа на годината” 2024

На 15 май 2024 г. е пресконференцията и официалният старт на кампанията „Хижа на годината” 2024. На събитието по инициатива на 360mag.bg и Български...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ