14 C
Пловдив
неделя, май 19, 2024

Община Перник обявява конкурс за архитектурния облик на централната градска част

Общинският съвет в Перник реши да се обяви международен конкурс за оформянето на архитектурния облик на централната градска част на Перник и вписването на Мемориала на миньорския труд.  Становището е изразено по повод отворено писмо на 53 интелектуалци и общественици, които настояват за реновиране на монумента.

Обектът е създаден като мемориален комплекс „Георги Димитров и революционните борби на пернишките миньори“ и е бил открит през 1982 г. Скулптор е проф. Секул Крумов, ръководител на творческия колектив е проф. Иван Татаров.

През годините комплексът е изоставен и частично разрушен. Правени са поредица дискусии за съдбата му, но няма крайно решение, което да е приемливо за носителите на авторски права, за общинското ръководство, местните политически сили и гражданството, при това да е финансово осигурено.

 

Related Articles

Министър Коритарова: Хаосът в пътното поддържане трябва да бъде спрян!

Строителството на АМ „Хемус“ продължава по инхаус договорите, но значително индексирани„Хаосът трябва да бъде спрян, ремонтите трябва да бъдат планирани. Лошото състояние на пътищата...

Община Свищов стартира пилотен проект за управление на отпадъците

В община Свищов стартира пилотен проект за управление на отпадъците. Проектът се реализира във връзка с влизането в сила от 1 януари 2025 г....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ