15 C
Пловдив
понеделник, февруари 26, 2024

89 проекта се борят за финансиране от Интеррег „Дунавски регион“ 2021-2027

През есента се очаква да бъде обявена втора процедура за набиране на предложения

89 проекта са подадени по първата покана за набиране на предложения по Програма Интеррег „Дунавски регион“ 2021-2027. Те ще състезават за финансиране в размер на 91,7 млн. евро. Това стана ясно по време на 3-тото заседание на Комитета за наблюдение на европейската програма за териториално сътрудничество, което се провежда в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В него участват представители на 14 държави по поречието на река Дунав и експерти от Европейската комисия.

„Стратегията на ЕС за Дунавския регион отчита потенциала на държавите по поречието на река Дунав и заедно с Програмата имат за цел да насърчат устойчивото развитие, икономическия растеж и социалното сближаване. Това е значителна инвестиция в бъдещето на региона, ангажираността и сътрудничеството между държавите“, заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева.

В рамките на заседанието бяха представени резултатите от следващата стъпка по първата покана за набиране на проектни предложения по програмата. Процедурата по нея се проведе през миналата година. Представители на местни, регионални или национални органи, академични организации, неправителствени организации, бизнес асоциации, предприятия и др. можеха да кандидатстват по четири приоритетни оси: „По-конкурентоспособен и по-иновативен Дунавски регион“, „По-зелен, нисковъглероден Дунавски регион“, „По-социален Дунавски регион“ и „По-добро управление чрез сътрудничество“. Като втора стъпка от процеса организациите са поканени да подадат пълна апликационна форма. Предстои оценка на получените предложения.

Членовете на Комитета одобриха и процедурата за втората покана за набиране на проектни предложения. Тя се очаква да бъде отворена за кандидатстване през есента.

Related Articles

Започва строителствотото на 7 пътни съоръжения в Старозагорско

6 надлеза и 1 подлез ще бъдат изградени на територията на Община Стара Загора. Това съобщи генералният директор на НКЖИ инж. Мария Генова по...

Представят възможностите за участие в Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция – България

Възможностите за кандидатстване с проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG VI-A „Гърция – България 2021 – 2027 г.“ ще бъдат представени на информационен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ