27 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

8 препоръки за по-екологична Коледа

Как да празнуваме с грижа за околната среда

За щастие на Планетата расте броят на хората, които живеят с грижа за природата и околната среда. Наближаващите празници са добра причина да се присъедините към тях. Екологичен сайт дава няколко практични съвета за ограничаване на въглеродния отпечатък. Ако не можете да изпълните всички, не се обезкуражавайте – Коледа е добър повод за ново начало!

Препоръките:

1. Откажете се от купуването на коледни пуловери, защото обикновено са произведени от изкуствени влакна. По-добре вземете втора употреба или облечете миналогодишния.

2. Приберете се у дома с автобус или влак, вместо да използвате автомобила си. Добър вариант е и да поканите някого да пътува с вас, за да не използвате повече от един автомобил. Дори само да се приберете от работа пеша е по-еко и здравословно.

3. Тази година купете истинска коледна елха в саксия, а след празниците я засадете в гората. Изкуствените дръвчета са екологични единствено, ако се използват над 10 години. Ако все пак решите да вземете такова, постарайте се да го дадете за рециклиране, вместо да го изхвърлите.

4. Обърнете внимание на украсата, която използвате. Светоизлъчващите диоди са много по-икономични. Соларните лампи също са добро решение за празнична украса. Също така можете вместо гирлянди да използвате естествена зеленина, която после да превърнете в компост.

5. Веган ястията остават по-малък въглероден отпечатък за околната среда. Много е подходящо да ги консумирате в този период на годината – така можете да се впишете и в коледните пости.

6. Спестете си ненужните подаръци. Много по-голям спомен от вещите оставят преживяванията. Подарете си семейна екскурзия, билети за театър или друго събитие. Мини инсталация за домашно компостиране също е смислен и полезен дар.

7. Подбирайте опаковките, които използвате. Заменете лъскавата хартия с рециклирана. Коледните картички могат да бъдат произведени от картон.

8. Масовата осведоменост може да допринесе за промените. Разкажете на гостите си защо сте се отказали от всичко, което вреди на природата по празниците. Така можете да ги вдъхновите и те да помислят за околната среда.

Related Articles

Започва безплатното саниране в Свищов

В Свищов сключиха първите 13 договора за безплатно саниране на частни жилищни сгради. Това е под 2% от одобрените на първия етап 756 блока...

В Бургас изкачват 14-етажна сграда за Деня без асансьори

С изкачване на 14-етажна сграда в Бургас ще бъде отбелязан Денят без асансьори. Това ще се случи на 14 април в хотел "Парк". Общо...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ