26 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

5 млн. лева от ЕС за укрепване на три свлачища във Велико Търново

Община Велико Търново очаква близо 5 милиона лева европейско финансиране за укрепване на три свлачища, които засягат жилищни и промишлени територии и пътища.

Проектът е част от одобрените концепции за интегрирани териториални инвестиции за област Велико Търново и засяга укрепването на свлачището на ул. „Поп Харитон“ над автогара Юг в града, в промишлената зона между Велико Търново и Дебелец и в село Емен.

Най-голямо е свлачището в Дебелец и достига ширина по пътното платно около 270 м и дължина 25 м, а свлачището в село Емен застрашава транспортната връзка с Павликени.

Инвестиционното намерение е провокирано от данни за областта на „Геозащита“ – Плевен, които са особено тревожни. Към края на 2022 г. община Велико Търново е на първо място в областта по брой регистрирани свлачища. Тя е засегната от цели 82 на брой, като общата им площ е 785 254 дка. В регулационните граници 16 са периодично активни, а 23 са потенциални свлачища. В землища и пътища на територията на общината има 14 периодично активни и 10 потенциални свлачища.

Укрепването на трите свлачища с 4 980 000 лв. европейско финансиране пряко ще се отрази върху живота на близо 10 хиляди жители на община Велико Търново и на над 320 000 посетители на старата столица, беше посочено на общественото обсъждане.

Related Articles

Представят обновените музеи – РИМ и РЕМО „Етър“ в Габрово

Представяне на реализираните дейности по обновяването на Регионалния исторически музей и на етнографския музей на открито „Етър“ ще се проведе в понеделник, 15 април...

Изграждат пречиствателна станция в Свиленград

В Свиленград предстои изграждането на пречиствателна станция за питейна вода. На редовно заседание Общинският съвет гласува единодушно предложението на кмета арх. Анастас Карчев да...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ