2 C
Пловдив
неделя, декември 10, 2023

26% скок на пътуванията на българите зад граница за деветмесечието

Пътуванията на българите в чужбина през септември са се увеличили с 26.8% (816.5 хил.) в сравнение със същия месец на 2022 г., сочат данните на Националният статистически институт (НСИ).

Българите са пътували най-много с цел гостуване, обучение, посещения на културни и спортни мероприятия – 42.5%, следвани от почивките и екскурзиите – 41.7%, а със служебна цел са били 15.8% от посещенията.

Най-голям брой пътувания българските граждани са осъществили до съседните държави. На първо място е Гърция – 243.9 хил., а целта е почивка. Турция е втората по посещаемост страна от българите – 208.9 хил., следвана от Сърбия – 61 хил., и Румъния – 57.4 хил. души с цел работа.

Извън пределите на Балканите Германия е най-посещавана държава от българите (51 хил. посещения), следвана от Италия (23.1 хил.) с цел почивка. На трето място е Австрия с 19.7 хил. посещения от български граждани.

1.2 милиона чужденци са посетили България през последния летен месец на 2023 г. Това са с 8.4% повече в сравнение със септември 2022 г., сочи още статистиката.

Related Articles

Започва двудневен икономически форум в Пловдив

Дипломати, министри и експерти ще дискутират механизмите за регионално развитие и растеж Министри, дипломати и експерти пристигат в Пловдив на престижен двудневен форум на тема...

В Сандански изграждат Младежки център с пари от План за възстановяване и устойчивост

Младежки център със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост ще се изгражда в Сандански, информират от Общината. Той ще е в пустееща...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ